Mideyi kalbur gibi yapıyor! Sofradan kaldırın

Milyonlarca insan mide yanması, gaz, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarıyla ilgili sorunları içeren sindirim hastalıklarından yakınıyor. Mide sorunlarına birçok faktör sebep olabilir. Bu yüzden sindirim problemleri yaşayanların beslenmesine ve diyetine dikkat etmesi gerek. Canan Karatay, Osman Müftüoğlu gibi önemli isimlerde mide için paketli gıdalara karşı sık sık uyarıyor. İşte mideyi kalbur gibi yapan besinler…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sindirimle ilgili problemler zamanla mide sorunlarına neden oluyor. Mide yanması, gaz, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarıyla ilgili olan sorunların sebebinde ise besinler büyük rol oynuyor. Canan Karatay da bazı röportajlarında yiyeceklerin doğallığını bozmasından ötürü kabızlık, sindirim sorunlarının arttığını belirtiyor.

Sindirim birçok organı içeren uzun bir süreçtir. Bu yüzden sindirim sorunlarında mideyi kalbura çevirmeden önce bir doktora gitmek sorunun erken teşhisini sağlar.

MİDEYİ KALBURA ÇEVİREN YİYECEKLER

Mideye zarar veren besinler herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir. Herkesin sindirim sistemi farklıdır. Bu yüzden yiyeceklerin sizi nasıl etkilediğine dikkat etmek, hangi yiyecekleri kendi diyetinize dahil edip hariç tutacağınıza karar vermek açısından önemlidir. İşte mideyi kalbur gibi yapan yiyecekler...

1. Derin yağda kızartılmış yiyecekler

Derin yağda kızartılmış gıdalar, pişirme işlemi sırasında bol miktarda yağı (sıvı yağ, katı yağ veya domuz yağı) emer. Yağın sindirimi çok zordur, bu da eğer sindirim sisteminizle ilgili sorunlarınız varsa derin yağda kızartılmış yiyecekler yemenin rahatsız edici semptomlara neden olabileceği anlamına gelir.

2. İşlenmiş gıdalar

İşlenmiş gıdalar genellikle rafine karbonhidratlar, yağlar ve şekerler açısından zengindir ve bunların her biri sindirim semptomlarına neden olabilir. Pek çok unlu mamul ve atıştırmalık yiyecek içeren bu yiyecekler bir araya getirildiğinde, ishal veya kabızlığın yanı sıra gaz, şişkinlik ve kramplara neden olabilir.

3. Yüksek yağlı yiyecekler

Derin yağda kızartılmış yiyecekler çok fazla yağ içerir, ancak kızartılmamış diğer birçok yiyecek de öyle. Ağır krema, tereyağı ve domuz pastırması gibi yağlı etlerin sindirimi çok zor olabilir; bu da kramplara, bağırsak sorunlarına ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir.

4. Kahve

Çoğumuz, harekete geçmek için sabahları bir fincan kahve içmeye büyük ölçüde bağımlıyız. Ancak kahve, özellikle ikinci bardağa uzandığınızda sindirim sisteminizi tahriş edebilecek yağlar ve kafein içerir.

5. Baharatlı yiyecekler

Baharatlı yiyecekler, kırmızı biber, köriler dahil olmak üzere pek çok yemeğe lezzet katar. Ne yazık ki herhangi bir tür acı biber de dahil olmak üzere baharatlı malzemeler, özellikle yatmadan önce kendinizi şımartıyorsanız, mide yanmasına neden olabilir.

6. Alkol

Alkol sindirim sisteminizin iç yüzeyini tahriş eder ve karaciğerinize de zarar verebilir. Ayrıca yemek borunuzun ucundaki kasları gevşeterek reflü olasılığını artırır.

7. Turunçgiller

Narenciye, sağlık için gerekli olan C vitamini açısından zengindir. Ancak asit oranı da yüksektir ve çok fazla yerseniz veya yatmadan önce veya aç karnına tüketirseniz reflü ve tahrişe neden olabilir.

8. Çikolata

Birçok insan için bu özel yiyeceğin sınırlandırılması zor olabilir. Çikolata lezzetli ve popülerdir ancak sindirim sisteminizi de tahriş edebilir, ishal, kramp ve şişkinlik riskini artırabilir.

9. Süt ürünleri

Çoğu süt ürünü, duyarlı kişilerde sindirim sorunlarına neden olan bir şeker türü olan laktoz içerir.

10. Yapay Tatlandırıcılar

Pek çok popüler yapay tatlandırıcı, aslında müshil olarak kullanılan bir tatlandırıcı madde olan sorbitol içerir. O halde bu tatlandırıcıların şişkinlik, gaz ve ishal ile ilişkili olması sürpriz olmamalıdır.

HANGİ BESİNLER GAZA NEDEN OLUR?

* Elmalar

* Kuşkonmaz

* Fasulye

* Brokoli

* Brüksel lahanası

* Lahana

* Karnabahar

* Süt ve süt ürünleri

* Mantarlar

* Soğanlar

* Şeftaliler

* Armutlar

* Kuru erik

* Buğday