Mideyi erik gibi ekşiten besinler! Bu baharatlar asla tüketilmemeli mideyi delip geçiyor

Mide sağlığı için keskin ve yoğun tatlar tüketilmemeli. Mideye iyi gelen şeylerin başında ise yoğurt, lifli besinler ve maden suyu geliyor. Peki mideye zararlı besinler neler? İşte detaylar...

Asitli içecekler mide öz suyuna zarar veriyor. Acılı baharatlar mide ağrılarına neden olur. Peki sindirim sistemine zarar veren besinler neler? İşte yanıtı...

Nane, portakal suyu, acı baharatlar mideyi bozuyor. Rahat bir mide için bu besinlerden uzak durmalı.

NANE

Nane genellikle sindirim koşullarını yatıştırır. Ancak, bu darphanelerin mide yanmasına neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bir çalışmada yüksek dozda nane uygulamasının asit reflü semptomları ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Şaşırtıcı bir şekilde, nane, alt özofagus sfinkterini gevşetmedi. Bunun yerine, araştırmacılar, nane kokusunun yemek borusunun iç yüzeyini tahriş ederek mide yanmasına neden olabileceğine inanmaktadırlar. 500'den fazla insan üzerinde yapılan bir başka çalışmada, günlük nane çayı tüketenlerin iki kez mide ekşimesi riski taşıdığı bulunmuştur. Bununla birlikte, nane ve mide ekşimesi arasında bir bağlantı olduğuna dair sınırlı kanıt var.

NARENCİYE SULARI

Narenciye suları içmek, mide ekşimesi semptomlarını tetikleyebilir. Örneğin, mide ekşimesi olan 382 kişilik bir çalışmada, katılımcıların %67'si portakal suyu tüketildikten sonra mide ekşimesi geçirmiştir.

Yaklaşık 400 insanın mide ekşimesi ile ilgili yaptığı başka bir çalışmada, %73'ü portakal veya greyfurt suyu içtikten sonra mide ekşimesi geçirdi. Bulgular, narenciye sularındaki asit miktarının mide ekşimesi belirtilerine neden olmasından sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, narenciye sularının nasıl mide ekşimesine neden olabileceği açık değildir.

ÇİKOLATA

Çikolata, mide ekşimesi için başka bir yaygın tetikleyicidir. Yüksek yağlı gıdalar gibi, çikolata da alt özofageal sfinkteri gevşetebilir. Bu mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve mide yanmasına neden olabilir. Ayrıca, çikolata "mutluluk hormonu" serotonin içeren kakaodan yapılır. Ne yazık ki, serotonin alt özofageal sfinkteri de gevşetebilir. Son olarak, çikolata da teobromin ve kafein bileşikleri içerir. Her ikisi de alt özofagus sfinkterini rahatlatmak için uyarır.

BAHARATLI GIDALAR

Baharatlı yiyecekler mide ekşimesine neden olduğu için kötüdür. Sıklıkla sindirim hızını yavaşlatan kapsaisin adı verilen bir bileşik içerirler. Bu, midenin daha uzun süre oturacağı ve mide ekşimesi için bir risk faktörü olduğu anlamına gelir. Örneğin, bir çalışma, acı tozu içeren acıyı tüketmenin sindirim hızını yavaşlattığını göstermiştir. Ayrıca, baharatlı yiyecekler zaten iltihaplı bir yemek borusunu tahriş edebilir ve bu da mide ekşimesi semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle, mide ekşimeniz varsa, baharatlı yiyeceklerin alımını azaltmak en iyisidir.