IHA
Ramazan'da reflüyü tetikleyen hataları bir araya getirdik. Uzmanlar, özellikle sahur ve iftardan sonra doğru bilinen yanlışlar konusunda uyardı.
İHA'ya açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı, iftar ve sonrasında yemek miktarını ayarlayamayanlarda reflü riskinin arttığını belirtti.
REFLÜ RİSKİNİ ARTIRAN 3 HATA
1. Yemeklerden sonra yatmak, ağır sporlar yapmak
Yemeklerden sonra midenin boşalması için gereken en az 30-60 dakikalık sürede, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını (reflü hastalığı) önlemek için ayakta ya da oturur pozisyonda olunmalıdır. Sıcaklıkların yüksek seyretmesi nedeniyle yürüyüş kısmen daha serin olan saatlerde, mümkünse iftardan 1-2 saat sonra, ısınma hareketleri ile başlamalıdır.
2. PORSİYONU ABARTMAK
Özellikle uzun süren açlık sonrası yemek miktarını iyi ayarlayamayanlarda reflü hastalığı neredeyse her zaman ciddi bir sorun olmaktadır. Kilosu normalin üzerinde olan bireyler bu durumla daha sık karşılaşmaktadır.
3. KALORİSİ YÜKSEK, TUZLU, YAĞLI, KIZARTILAN GIDALARI TÜKETMEK
Ramazan'da kalorisi yüksek, tuzlu, yağlı, kızartılan gıdalardan kaçınılmalı, tatlı yenecekse, hafif ve sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli. Sebzeler soframızdan eksik olmamalı, sıvı tüketimi, lifli besin alımı yeterli olmalıdır. Yemek yavaş yenmeli, çiğneme uzun tutulmalıdır.