Mide koruyuculara taş çıkartan baharat! Yanma, bulantı, ekşime tarihe karışıyor

Mide problemlerine çare besinler araştırılıyor. Karbonatlı su mideyi rahatlatır. Midedeki asidi dengeler. Peki mideyi yumuşatan besinler neler? İşte detaylar...

Mideye iyi gelen besinler araştırılmalara konu oluyor. Günlük besinler midede yanmalara neden oluyor. Özellikle domates, çikolata, kahve midede yanmalara neden oluyor. İşte detaylar...

Mide yangınını hafifleten uygulamalar merak ediliyor. Sakız çiğnemek ve ağız egzersizleri mideyi rahatlatıyor. İşte detaylar...

KARBONAT

Karbonat, mide asidini nötralize ederek midede yanma hissini hafifletebilir. Bunun için 1 çay kaşığı karbonatı bir bardak suda eritip yavaş yavaş içmeniz aradığınız çare olabilir. Fakat kabartma tozunu kullanım sıklığının yoğun olmaması gerekiyor. Yalnızca arada bir kullanabilirsiniz.

MEYAN KÖKÜ

Meyan kökü, mide yanmasını hafifletebilecek çarelereden biri. 2017 yılında bir araştırma, meyan kökü içeren bitkisel formüllerin, mide ağrısını, yanmasını etkili bir şekilde ortadan kaldırabildiğini gösterdi. Fakat bu noktada; tüketim miktarı önem taşıyor. Yoğun meyan kökü tüketimi, tansiyonu yükseltebilir, potasyum seviyelerini düşürebilir veya bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

SAKIZ ÇİĞNEMEK

Sakız çiğnemek, tükürük üretimini uyararak yemek borusundaki asidin seyrelmesine ve temizlenmesine yardımcı olur. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre; yemeklerden sonra yarım sat boyunca şeker sakız çiğnemenin de mide yanmasını azaltabilir. Fakat kanıtların yalnızca 31 kişiyi içermesi sebebiyle çok güçlü bir veri olmadığı da unutulmamalı.

ZENCEFİL

Zencefil Asya'nın binlerce yıllık tarifleri arasında bulunan ve orada da doğal bir şifa kaynağı olarak görülen önemli bir bitki. Ayrıca mide bulantısına da iyi gelen bu baharat, aynı zamanda mide yanmasına da iyi gelebilir. Fakat burada da kullanılan doz önem taşıyor. Bu nedenle dikkatli tüketmek önemli.

MİDE YANMASI NASIL ÖNLENİR?

Yatmadan önce yemek yemeyin. Uykudan en 2 ila 3 saat öncesinde yemek yemeyi bırakırsanız, mide yanma riski azalacaktır.

Bazı yiyecekler mide yanması riskini artırabilir. Örneğin;

Domates soslu gibi ürünler de dahil olmak üzere domates

Çikolata

Yağlı yiyecekler

Kahve

Nane

Portakal, limon ve limon gibi asitli gıdalar

Gevşeme egzersizlerini deneyin. Amerikan Gastroenteroloji Derneği (AGA), mide yanmasını hafifletmek için rahatlama stratejileri önermektedir.

Kilonuzu yönetin. Aşırı kiloluysanız veya obeziteniz varsa, kilo vermek mide ekşimesi semptomlarını yönetmenize yardımcı olabilir.