Mide bulantısına 10 çözüm

Mide bulantısının nasıl geçtiği sık araştırılan konuların başında geliyor. Mide bulantısı bazen en önemli toplantıda bazen de özel günlerde insanı rahatsız edebiliyor. Peki, mide bulantısı nasıl geçer? Yatış şeklinden içtiğiniz çaya kadar birçok ufak detayla mide bulantısı sorununa çözüm bulabilirsiniz. İşte mide bulantısına 10 çözüm...

Mide bulantısına 10 çözümü bir araya getirdik. Vücudun farklı bölgelerinden gelen uyarılar sonucunda kusma hissiyle birlikte ortaya çıkan mide bulantısı kusmaya kadar gittiğinde günü zorlaştırıyor. Mide bulantısı baş dönmesi ve kusmayla birleştiğinde doktora gidilmelidir. Hamile olanlar ise mutlaka doktor tavsiyesi almalıdır. Bulantı için hemen doktora gitmeyenlere bulantıyı geçiren önerileri adım adım anlattık. Doç. Dr. Mustafa Kaplan, mide bulantısını önlemek için şu önerilerde bulundu:

1. Yemeklerden sonra yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmak da mide bulantısını en aza indirebilir.

2. Baharatlı veya yüksek yağlı yiyeceklerden kaçının.

3. Protein açısından zengin yemekler, mide bulantısını azaltmada yüksek karbonhidratlı veya yüksek yağlı yemeklerden daha üstündür. Protein, gastrin salgısını artırarak mide aktivitesini normalleştirmeye yardımcı olabilir.

4. Kafeinsiz çay veya taze meyve dilimleri ile su içmeyi deneyin.

5. Kızartılmış yiyecekler, peynir ve süt gibi süt ürünleri, et ve lifli gıdalar tüketmeyin.

6. Düz yattığınızda reflü artar, mide bulantısı ve genel rahatsızlık hissini artırabilir. Mideyi sıkıştırmak yani sıkmak fazla hareket bulantıyı arttırır. Onun için az hareket, dik durma ve karnı sıkıştıracak durumlardan uzak durmak faydalı olabilmektedir. Yemekten sonra en az 30 dakika uzanmaktan kaçının, çünkü bu durum mideye baskı uygulayarak mide bulantısını daha da kötüleştirebilir.

7. Boynun arkasına yerleştirilen yatıştırıcı, serin bir kompres mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

8. Papatya çayı mide bulantısına iyi gelir.

9. Sitrik asit içeren limon, sindirime yardımcı olduğu ve mideyi yatıştırdığı bilinmektedir. Suya sıkılmış limon suyunu yudumlayarak gün içinde içmek yararlı olabilir. Mide bulantısı kabızlıktan kaynaklanıyorsa limonlu ılık su içmek bağırsaklarınızı uyarabilir.

10. Zencefil, mide bulantısı için tartışmasız en popüler ev ilacıdır. Taze zencefil kökü demlenerek içilebilir.