Meyve cipsi üreterek kendi işinin patronu oldu! O girişimci gözünü yurt dışına dikti

Emekli olduktan sonra memleketi Çankırı'da meyveleri kurutarak doğal cips yapmaya karar veren Salim Kara kendi işinin patronu oldu ve gözünü yurt dışına dikti. Birçok meyveyi cipse dönüştüren girişimci Kara'nın en büyük hedefinin ürünlerini yurt dışına pazarlamak olduğunu belirtiyor.

AA

Emekli olduktan sonra memleketi Çankırı'nın Eldivan ilçesine yerleşen Salim Kara, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle kurduğu tesiste ürettiği meyve cipslerini yurt dışına da pazarlamayı hedefliyor.

AA'da yer alan habere göre, Salim Kara, 2002 yılında astsubaylıktan emekli olduktan sonra Çankırı'nın Eldivan ilçesine yerleşti. Çocuklarının tavsiyesi üzerine meyveleri kurutarak doğal cips yapmaya karar veren Kara, yaptığı araştırmanın ardından hazırladığı projeyle KOSGEB'den 100 bin liraya yakın hibe alarak yaklaşık 700 bin lira maliyetle tesis kurdu.

Çoğunluğu Eldivan ilçesinden olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden temin edilen taze meyveler, tesiste temizleme işlemlerinin ardından ince ince doğranarak kurutmaya hazır hale getiriliyor.

Güneşte kurutmayla aynı etkiye sahip makineye yerleştirilen meyveler, burada yaklaşık 20 saat kalarak çıtır hale getiriliyor.

YURT DIŞINDA MÜŞTERİLER EDİNMEYİ AMAÇLIYOR

Salim Kara, işe başlamadan önce kapsamlı bir araştırma yaptığını, başarılı olacağını ümit ederek işe başladığını söyledi.

Ürünlerinin tüketiciler tarafından çok beğenildiğini belirten Kara, "Yurt içinde birçok yere gönderiyoruz, yurt dışına da numuneler gönderdik ve çok beğenildi. Ankara'da 15 lokasyona veriyoruz. İşletmemiz fabrikalaşmaya doğru gidiyor, kısa zamanda bunun olabileceğini keşfettik." dedi.

Eldivan ilçesinin kirazının meşhur olduğunu, bunun yanı sıra birçok meyveyi cipse dönüştürdüklerini anlatan Kara, "Ürünlerimizi doğal şekilde hiçbir katkı maddesi, şeker veya başka bir şey kullanmadan fırında kurutuyoruz. Çok da güzel netice alıyoruz, çekirdeksiz kurutuyoruz. Elmanın, kavunun, mandalinanın, armudun, çileğin, hepsinin cipsini yapıyoruz. Ürünlerimiz gayet güzel, sağlıklı, katkısız. En önemlisi de bu zaten." şeklinde konuştu.

Kara, günde 50 ile 100 kilogram arasında meyveyi kurutabildiklerini, işletmeyi büyüterek 10-15 makineyle kurutma işlemi yapacaklarını kaydetti.

Meyve cipsinin sağlıklı olduğunu vurgulayan Kara, "Çocukların cips yerine bunları yemeleri daha sağlıklı, daha güzel. Beğeni alıyor, geri dönüşlerimiz çok güzel. Diyet yapan insanların özellikle tercih ettiği ürünlerden. Toplantılarda, otellerde, kokteyllerde, marketlerde, benzinliklerdeki marketlerde yolculuk yapanların tercih ettiği bir ürün." diye konuştu.