Mevlana'nın şeker hastalarına özel favori şerbeti! Sirke ve bal ikilisi kilo verdiriyor, kan şekerini sabitliyor

Mevlana Hazretlerinin en sık tercih ettiği şerbet ortaya çıktı: Sirkencübin. İçerisinde yok yok olan bu tarif tam bir sağlık deposu. Peki sirkencübin şerbeti faydaları neler?

Sirkencübin şerbeti, Ramazan'da oruç tutacaklara şiddetle tavsiye ediliyor. Sirkencübin şerbeti nasıl yapılır? Tok tutucu bu şerbet için hangi malzemeler gerekir?

ASPİRLİ SİRKENCÜBİN ŞERBETİ TARİFİ

Temel olarak bal ve sirke karışımı olan sirkencübin şerbeti, düzenli olarak kullananlar için tam bir şifa kaynağı oluyor. Tokluk hissi verdiği ve mide problemlerini önlediği için Ramazan'da içilmesi tavsiye edilen şerbetlerin en başında geliyor. Peki Sirkencübin şerbeti nasıl yapılır? Tarifi nedir, vücuda olan faydaları nelerdir?

SİRKENCÜBİN ŞERBETİ NEDİR?

Osmanlı'dan bu yana gelen Sirkencübin şerbeti, özellikle sarayda çok tüketilen bir içecek. Sirkengübin, Sirkencebun adlarıyla da bilinen bu şerbet, efsaneye göre Mevlana Celalettin Rumi'nin en sevdiği içeceklerden biridir. Sirkencübin şerbetinin geçmişten günümüze kadar hiç bozulmadan gelmesinin sebebi hem lezzeti hem de sağlığa olan bitmek bilmeyen faydası. Rivayetlere göre İbn-i Sina'nın dahi içilmesini tavsiye ettiği bu içecek özellikle mide- bağırsak problemlerine karşı ilaç etkisi gösteriyor.

Basit haliyle bal ve sirke karışımı olan bu şerbet içerisine farklı baharatlar katılarak aromatik hale getirilebiliyor. Farsça'da bal anlamına gelen encübinin sirke ile birleşmesiyle oluşan sirkencübin şerbeti, aynı zamanda macun olarak da kullanılabiliyor.

SİRKENCÜBİN ŞERBETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Tam bir şifa deposu olan Sirkencübin şerbetinin faydaları şöyle:

Hazımsızlığa karşı iyi gelir.

Sindirimi kolaylaştırır.

Kan şekerini düzenler.

Ağız kokusunu önler.

Vücuttaki mikroplarla savaşır.

Tokluk hissi verir.

Kolestrolü dengeler.

Düzenli tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Antioksidan özelliği vardır.

Vücuttaki ödemlerin atılmasına yardımcı olur.

Grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarını önler.

Şişkinliği önler, gaz problemlerine karşı iyi gelir.

Kötü kolestrolü indirir.

Vücuda enerji verir.

Sabahları aç karnına bir bardak içilen sirkencübin kilo vermeye yardımcı olur.

Cilt dokusunu düzeltmeye yardımcı olur.

Cildin yaşlanmasını geciktirir.

SİRKENCÜBİN ŞERBETİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler: 1 su bardağı doğal elma sirkesi,

6 yemek kaşığı çiçek balı,

1 adet kabuk tarçın, 4-5 adet karanfil,

4-5 adet reyhan yaprağı(aroma vermesi için),

2 litre su

Yapılışı: İlk olarak geniş bir sürahi ya da kavanoza sirke ve balı koyun ve bal sirkenin içerisinde eriyene kadar karıştırın.

Üzerine 2 litre suyu ilave edin ve karıştırmaya devam edin.

Karışım homojen bir kıvama geldiğinde karanfil, tarçın ve reyhanı ekleyin ve 2-3 saat boyunca ağızı kapalı olarak demlenmeye bırakın.

İsteğe göre süzerek ya da süzmeden servis edebilirsiniz.