Metabolik sendrom nedir?

Metabolizmanın çalışması sağlıklı bir vücut için gereklidir. Metabolik sendromu olan kişilerin vücut tipi problemlidir. İşte detaylar...

Metabolik sendrom nedir, neden olur? Halk arasında hızla yayılan durumlardan biri olan metabolik sendromun tedavisi var mı, kimler metabolik sendrom yaşamak konusunda daha fazla risk altında? Yanıtları sizler için Mayo Clinic Sağlık Rehberi'nden derledik.

Metabolik sendrom nedir, neden olur? Metabolik sendromun tedavisi var mı?

Metabolik sendrom, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet risk artışıyla birlikte ortaya çıkan bir durum kümesidir. Bu durumlar arasında yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı ve anormal kolesterol veya trigliserit seviyeleri bulunur.

Elma ve armut vücut şekilleri

Metabolik sendromu olan kişiler genellikle elma tipi vücutlara sahiptir, yani daha geniş belleri vardır ve karınlarının etrafında çok fazla ağırlık taşırlar. Armut tipi bir vücuda sahip olmanın, yani ağırlığınızın daha fazlasını kalçalarınızın etrafında taşımanın ve daha dar bir bele sahip olmanın diyabet, kalp hastalığı ve metabolik sendromun diğer komplikasyonları riskinizi artırmadığı düşünülmektedir.

Bu durumlardan sadece birine sahip olmak metabolik sendromunuz olduğu anlamına gelmez. Ancak ciddi bir hastalık riskinizin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ve bu durumlardan daha fazlasını geliştirirseniz, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi komplikasyon riskiniz daha da artar.

Tedavisi var mı?

Metabolik sendrom giderek yaygınlaşıyor ve ABD'li yetişkinlerin üçte biri kadarında görülüyor. Metabolik sendromunuz veya bileşenlerinden herhangi biri varsa, agresif yaşam tarzı değişiklikleri ciddi sağlık sorunlarının gelişimini geciktirebilir veya hatta önleyebilir.

Metabolik sendromla ilişkili bozuklukların çoğu belirgin belirti veya semptomlara sahip değildir. Görünür bir belirti, geniş bel çevresidir. Ve kan şekeriniz yüksekse, artan susuzluk ve idrara çıkma, yorgunluk ve bulanık görme gibi diyabet belirtilerini ve semptomlarını fark edebilirsiniz.

Ne zaman doktora görünmeli?

Metabolik sendromun en az bir bileşenine sahip olduğunuzu biliyorsanız, doktorunuza sendromun diğer bileşenleri için test yaptırmanız gerekip gerekmediğini sorun.

Metabolik sendrom neden olur?

Metabolik sendrom, aşırı kilo veya obezite ve hareketsizlikle yakından ilişkilidir. Ayrıca insülin direnci adı verilen bir durumla da bağlantılıdır. Normalde, sindirim sisteminiz yediğiniz yiyecekleri şekere parçalar. İnsülin, pankreasınız tarafından üretilen ve şekerin yakıt olarak kullanılmak üzere hücrelerinize girmesine yardımcı olan bir hormondur.

İnsülin direnci olan kişilerde hücreler insüline normal şekilde yanıt vermez ve glikoz hücrelere kolayca giremez. Sonuç olarak, vücudunuz kan şekerinizi düşürmek için daha fazla insülin üretmeye çalışırken kan şekeri seviyeleriniz yükselir.