Melek otu değişik özelliklere sahiptir ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Ekildikten ortalama 4 ay sonra olgunlaşan melek otu bu aralıkta hasat edilir. Sağladığı faydalarla çok fazla sevilen melek otu uzmanların bitkisel tedavide kullandığı bir numaralı ürün haline geldi. Melek otunun ince ince kıyılarak hava almayan kaplarda muhafazası yapılır.
MELEK OTU NEDİR?
Kırlarda, ormanlardaki ağaçsız alanlarda, meralar da, dere kenarlarında yetişen hoş bir kokuya sahip olan otsu bir bitkidir. Boyu 3 metreye kadar uzayabilen türleri vardır. Dallarının ucunda top top ve küçük küçük çiçekleri vardır. Asya’ ya özgü melek otunun beyaz çiçekleri vardır. Gövdesinin içi boşluklu ve dışı çizgilidir. İlk taze sürgünler yazın ilk aylarında, iki yıllık kökleri ise ilkbaharda ya da sonbaharda sökülür. Çok iyi bir şekilde dezenfekte edildikten sonra uzunlamasına kesilir ve gölgelik yerlerde kurutulur.
MELEK OTU FAYDALARI
Sürgün, yaprak ve köklerinden 40 gramı 1 litre suda kaynatılır ve günde 3 defa tüketilir.
Melek otu üzerine yapılan pek çok araştırma, bu bitkinin insan sağlığına çok ciddi faydaları olduğunu göstermiştir. Özellikle de mide ile ilgili sorunlarda, mide ekşimesi, mide şişkinliği, hazımsızlık, iştahsızlık, reflü, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, adet sancıları ve menopoz semptomlarının doğal yolla iyileştirilmesinde melek otundan faydalanmak önerilir. Melek otunun düzensiz adet kanamalarına olumlu etkileri olduğu, romatizmal ağrılara iyi geldiği bilinmektedir. Bitkinin analjezik ve antibakteriyel özellikleri olması da onu çok daha değerli hale getirmektedir. Bunların yanında melek otunun; mide ve bağırsak kramplarında, ishali keserek peklik vermede, sinirleri yatıştırma ve güçlendirmede, zihni canlandırmada, astım nöbetlerini rahatlatmada etkili olduğu, doğal bir çözüm bulduğu bilinmektedir.