AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Vücudun kendi kendine başlattığı nadiren görülen bazı hastalıklar vardır. Mehmet Ali Erbil'de yaklaşık 3 yıl önce evinde düştükten sonra bu hastalığa yakalandı. Mehmet Ali Erbil, hastalık sonrası nadiren iyileşen insanlardan biridir. Normalde bu hastalık ya felç bırakır ya da öldürür.
Vücudun programsal yapısını alt üst eden ve sinsi sinsi farklı belirtilerle ilerleyen bu hastalığa dair merak edilenleri sizler için araştırdık.
Bazı tetiklemeler sonucu ortaya çıkan kaçış sendromu ilk kez 1960 yılında keşfedildi. Kılcal damarda azalan sıvı vücut içinde aniden kan basıncı düşmesine neden olur. Bu ani düşme önce beyni sonra tüm organları şoka sokar.
Taklit hastalığı olarak geçen kaçış sendromu Mehmet Ali Erbil'i 7 ay boyunca yoğun bakımında tedavi görmesine neden oldu.
Sistematik kılcal damar sendromu olarak da bilinen kaçış sendromu, iç astarda görülen yırtılma ya da kopma sonucu ortaya çıkar. Buna ek olarak bağışıklık düşük kan basıncı da düşünce hastalık vücudu kitler. Kemik ve kas yapısından sindirim yapısına kadar vücudu iflasa sürükler.
Öncelikle vücutta felç gibi bir durum görülür.
Kan basıncı seviyesinde azalma yaşanır.
Vücut ısısı düşer ya da birden yükselir.
Uzuvlara olan kontrol noktaları azalır.
Beyin şoke girer görme kaybı yaşanır.
Baş ağrısı oldukça şiddetlidir.
Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak ortaya çıkan belirtiler tedaviyle azaltılmaya çalışılır. Kılcal damarlar açılarak kan akışı sağlanarak beynin şok süresi azaltır. Uzun süre beyin şokta kalırsa bu kesin ölümle sonuçlanır. Bu yüzden erken müdahale bu hastalıkta oldukça önemlidir. Semptomlar azaltılarak hasta sabit sürede tutulur.