Çay demleme işlemi basit gibi gözükse de lezzet açısından farklılıklar gösterebiliyor. Nitekim çay demlemedeki püf nokta, meğer yıllardır yanlış demliyormuşuz bile dedirtebiliyor. Çünkü söz konusu noktalara dikkat edildiğinde, adeta damaklardan silinmeyecek bir çay demlenebiliyor.
ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ
Çay demleme yöntemi, meğer yıllardır yanlış demliyormuşuz bile dedirtebilir. Bu nedenle püf noktalara geçilmeden önce, aşağıdaki şekilde demleme işleminin yapılması tavsiye ediliyor.
Öncelikle su kaynatılır ve kuru çay istenilen miktarda demliğe koyulur. Kaynamış haldeki su, demlikteki kuru çayın üzerine eklenir ve azalan suyun üstüne tekrardan su ilave edilir. Akabinde kuru çay taneleri dibe çökene kadar demlikteki çay bekletilir. Bu sayede çay demleme işlemi tamamlanır. PÜF NOKTALAR
Çay demleme yöntemi yukarıda açıklanıyor. Ancak demleme işleminde, bazı püf noktalara dikkat edilmesi de tavsiye ediliyor. Ayrıca püf noktalar sayesinde, adeta damaklardan silinmeyecek bir çay da tüketilebilir. İşte söz konusu püf noktalar şu şekilde;
Çayın daha lezzetli ve berrak olması için demliğe eklenen suyun taze ve temiz olması gerekir. Çayın muhafaza edildiği kavanozun ışık almayan, rutubetsiz bir yerde saklanması tavsiye edilir. Bu sayede çayın aromasının bozulması önlenebilir. Demleme işlemlerinde en az 20 dakika kadar dinlenme işleminin beklenmesi tavsiye edilir. Ayrıca çay yaprakları dibe tamamen çökmezse, çay demleme işlemi başarı ile tamamlanmaz. Demlemeye bırakılan çayın kısık ateşte olması önerilir. Çayın lezzetli olmasında, seçilen çayın kalitesi de etkili olur. Çay demleme işleminde, demleme seviyesi iyi ayarlanmalı. Bu sayede acı olması önlenebilir.