Okan Kabuk
Çay demleme işlemi oldukça basit gibi gözükse de lezzet konusunda çeşitlilik gösterebiliyor. Özellikle ustasından demlenen çay, adeta bambaşka bir lezzet sunabiliyor. Bu nedenle pek çok insan tarafından lezzetli çayın sırrı da merak edilerek araştırılabiliyor.
Öte yandan ustasından lezzetli çayın sırrı da belli oldu. Ayrıca söz konusu sır, lezzetli çayın tarifini sadece demleme yöntemine bağlayanlara, ''meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz'' bile dedirtebiliyor.
Lezzetli bir çay demlemenin birçok farklı yöntemi bulunuyor. Ancak ustasından alınan tarife göre lezzetli çayın sırrı şu aşamalara bağlanıyor; demleme yöntemi, yoğunluk, aromalar ve doğru seçim.
Demleme Yöntemi: Çay, demlik içerisinde kaynama noktasına ulaşmadan bir süre bekletilir. Ardından 1-2 dakika ocak dışında bekletilir ve demlemek için tekrardan ocağa alınır.
Yoğunluk: Yoğun bir şekilde çay tadının gelmesi isteniyorsa, tüm çay yapraklarının dibe çökmesi sağlanır. Bu işlem için çay, karıştırılır ve dibe doğru yönlendirilir. Ardından su, kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak 15 dakika kadar bekletilir. Eğer fazla kaynarsa, tadı acı olur.
Aromalar: Karanfil çaya aroma sağlar. Ayrıca karanfil, demlenme aşamasında ilave edilmeli. Öte yandan tarçın veya vanilya da çaya lezzetli bir aroma katabilir.
Doğru Seçim: Damak tadına göre çay seçilmesi, lezzetli bir içecek için olmazsa olmazlar arasında gösterilir.