Meğer kan şekerini fırlatıyormuş! Muzu bu saatte tüketen yandı: İnsülini tırmandırıyor

Muz potasyum, magnezyum ve doğal şeker içeriyor. Muz sporcuların favori besini. Ancak muz yemenin de belli bir zamanı var. Peki muz hangi saatte kan şekerini fırlatır?

İster müsli üzerinde dilimlenmiş, ister yulaf lapasında pişirilmiş, ister muz ekmeği olarak hazırlanmış olsun, bu sarı meyve sağlıklı kahvaltıların vazgeçilmezi. Ancak, muzun günün her saatinde tüketilmesinin sağlıklı olmadığını biliyor muydunuz?

MUZ NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

Muzlar besin değeri açısından son derece zengindir. Ortalama bir muz neredeyse hiç yağ içermezken, az miktarda protein ve bol miktarda karbonhidrat sunar.

Ayrıca potasyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin yanı sıra selüloz, lignin ve pektin gibi lifler ve B6 ile C vitaminleri gibi değerli vitaminler açısından da oldukça zengindir.

Bu özellikleriyle muz mükemmel bir enerji kaynağı olsa da sabah saatlerinde tüketildiğinde olumsuz etkileyebiliyor.

Birçok kişi sabahları güne sağlıklı bir başlangıç yapmak için muz yemeyi tercih ediyor ancak muzun yaklaşık yüzde 25'i yüksek dozda doğal fruktoz içeriyor. Aç karnına yenildiğinde bu fruktoz hızla emilir ve insülin seviyelerinin aniden yükselmesine neden olur. Ardından kan şekeri hızla düşer ve bu durum, enerji yerine yorgunluk ve açlık hissi yaratır.

Dahası, muz aç karnına tüketildiğinde bağırsakları tahriş edebilir, sindirim sistemi hassas olan kişiler için sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Muz, kahvaltı için her zaman ideal bir seçim olmasa da, yatmadan önce mükemmel bir atıştırmalık olabilir. Uyku kalitesini artırıcı etkileriyle dikkat çeken muz, melatonin üretimini destekleyen triptofan adlı bir amino asit bakımından zengindir.

Melatonin, uykuya dalmayı kolaylaştırır ve derin bir uykunun sürdürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle, yatmadan iki saat önce tüketilen bir muz, daha huzurlu bir uyku için etkili bir destek sağlar.