AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Bozanın yanında leblebi sevilen kış keyiflerinden biri. Seveni çok sever, semtine gider içer. Sevmeyeni de eve bile almaz. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen boza geleneği hala devam ediyor. Akşamları sokaklarda bozacıların sesinin duyulduğu semtler hala var. Boza leblebi ikilisinin hikâyesini detaylandırdık.
BOZA YANINDA NEDEN LEBLEBİ YENİR?
Darıdan yapılan boza iyi bir bağışıklık güçlendirici. Leblebi ise kolay saklanabilir bir atıştırmalık. Bu ikiliyle ilgili net bir bilgi yok. Fakat boza içenler en kolay yiyecek olarak genelde leblebi tercih etmiş. Zamanla bu durum kültürel miras gibi yayılmış.
Leblebi, bozanın sıvı yapısına karşılık kıtır bir yapı sunar. Tüketildiğinde hem çok çeşitli yiyeceklerin kullanımı hem de tok artırıcı etkisini giderir.
Kış malzemeleri olan boza genellikle serin tüketilirken, leblebi sıcak tutulabilir. Bu sıcak-soğuk dengesi damakta ayrı bir tat bırakır.
Boza sunumunda çekirdekle birlikte kullanılan leblebi, hem görsellik hem de nostaljik bir hava yaratır.