MasterChef'te pilav günü! Duvaklı pilav tarifi! Hem gözü hem mideyi doyuruyor

Bugün MasterChef'in konsepti pilavlar. Takımlar ikili düellolarda pilav çeşitleriyle yarışacak. MasterChef'te yarışmacılar şehzade pilavı, Tayland usulü pilav, Özbek pilavı, domatesli pilav ve duvaklı pilav yapacak. MasterChef'i izleyenler en çok Diyarbakır'ın duvaklı pilav tarifini merak etti. Kıymayla yapılan duvaklı pilav iştah açan ve sofraların baş tacı olan bir yemek. İşte adım adım duvaklı pilavın yapılışı…

AZİME KAHYA

MasterChef'i izleyenler duvaklı pilav tarifini merak ediyor. Diyarbakır mutfağının zengin lezzet hazinesinde özel bir yere sahip olan duvaklı pilav, hem adıyla hem hikâyesiyle dikkat çekiyor. MasterChef'te birbirinden güzel pilav çeşitleri yapılırken duvaklı pilav akşama damga vurdu. İzleyenler için duvaklı pilavın tarifini adım adım anlattık.

DUVAKLI PİLAV ADI NEREDEN GELİYOR?

Geleneksel olarak düğünlerde ve özel günlerde yapılan bu pilav, adını "gelin duvağını andıran" sunumundan alıyor. Tereyağıyla kavrulan pirinç, kuşbaşı et, badem ve baharatların buluştuğu bu eşsiz lezzet, yörede "bereketin ve mutluluğun simgesi" olarak kabul ediliyor. Hem göze hem damağa hitap eden duvaklı pilav, Diyarbakır'ın misafirperverliğini sofraya taşıyan en özel yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor. İşte duvaklı pilav tarifi...

DUVAKLI PİLAV MALZEMELERİ

3 yemek kaşığı tereyağı

2 avuç soyulmuş badem içi

3 su bardağı baldo pirinci

1 avuç kuş üzümü

1 tatlı kaşığı mahlep

Tuz

Karabiber

4 su bardağı su

Kıyma için Malzemeler

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kırmızı kapya biber

2 adet çarliston biber

1 adet soğan

300 gram köftelik kıyma

1 tatlı kaşığı mahlep

Tuz

Karabiber

DUVAKLI PİLAV TARİFİ

Pilav için;

Tencerenizi ocağa alın ve tereyağını koyup, eritin.

Bademleri ekleyin ve hafif kavurun.

Ardından pirinçleri koyun ve bir tur karıştırın.

Kuş üzümünü de ekleyip, kavurmaya devam edin.

Tuz, karabiber ve mahlebi ekleyip, karıştırın.

Suyunu çekin ve pişmesi için kapağını kapatıp, orta ateşte pişirin.

Suyunu çekince demlenmesi için üzerine bir havlu kağıt kapatın ve demlendirin.

Kıyması için;

Tavanızı ocağa alın, içerisine zeytinyağı ekleyip, ısıtın.

Küp doğradığınız biberleri ekleyin ve kavurun.

Ardından küp doğradığınız soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.

Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edin. En son tuz, karabiber ve mahlebi ekleyip karıştırıp, pişmeye bırakın.

Birleştirmek için;

26 – 28 cm'lik derin bir cam kabın tabanına kıymayı ekleyin ve yayın.

Üzerine demlendirdiğiniz pilavı ekleyip, yayın.

Servis edeceğiniz tabağa ters çevirerek çıkartın ve servis edin.

Neredeyse her gün 1 poğaça yiyoruz! Meğer vücudun en çalışkan organını çürütüyormuş