MasterChef'te eleyen balık! Levrek nasıl pişer? İşte püf noktaları

MasterChef yarışmacılarının en çok takıldıkları yer genelde balık pişirme ve kılçık sorunu oluyor. Bu balıklardan biri de levrek. Hafif ve lezzetli olan levrek tavada, fırında, ızgarada ya da buğulama gibi birkaç şekilde pişirilebiliyor. İşte “Levrek nasıl pişer?” sorusunun cevabı…

AZİME KAHYA

MasterChef izleyenler için mutfak mesaisi başladı. MasterChef'ta yapılan yemekler ve balık türlerinin pişirilmesi izleyenler tarafından da merak ediliyor. Bunlardan biri de eleyici balık levrek.

Levrek, hafif ve lezzetli eti sayesinde çok sevilen bir balıktır. MasterChef'te yarışmacıların sık yaptığı balıklardan biri olan levrek bazen zorlayabiliyor. Peki, levrek nasıl pişer?

Levrek fırında, tavada, ızgarada ya da buğulama olarak pişirilebilir. İşte levrek tarifleri ve her bir pişirme yöntemi için püf noktalar...

1. FIRINDA LEVREK TARİFİ

Malzemeler:

1 adet bütün levrek (temizlenmiş)

Zeytinyağı

1 limon (halka doğranmış)

2-3 diş sarımsak

Taze kekik, defne yaprağı veya biberiye

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Balığın içini ve dışını yıkayıp kurulayın.

Üzerine birkaç çizik atın (daha iyi pişmesi için).

Tuz, karabiber ve zeytinyağıyla ovun.

Balığın içine limon, sarımsak ve otları yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 200°C fırında 25–30 dakika pişirin.

Püf Noktası:

Fırına koymadan önce balığı folyo veya yağlı kağıda sararsanız daha yumuşak ve sulu kalır.

Derisinin kıtır olmasını istiyorsanız son 5 dakikada folyoyu açabilirsiniz.

2. TAVADA LEVREK FİLETO TARİFİ (DIŞI KITIR, İÇİ YUMUŞAK)

Yapılışı:

Levrek filetolarını yıkayıp kurulayın.

Tuz, karabiber ve biraz limonla marine edin (15 dk yeter).

Tavayı iyice ısıtın, 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.

Derili tarafı alta gelecek şekilde yerleştirin.

3-4 dakika tek taraflı pişirin, sadece 1 kez çevirin.

Püf Noktası:

Balığı sık çevirme! Kıtır deri için önce sabırla beklemek şart.

Tavayı kapakla kapatma; buharlaşma olursa deri yumuşar.

3. Levrek Buğulama (En Hafif Yöntem) Malzemeler

Soğan, domates, biber, sarımsak

Zeytinyağı, limon suyu, defne yaprağı

1 çay bardağı su

LEVREK BUĞULAMA TARİFİ

Sebzeleri tencerenin dibine dizin, levreği üzerine koyun.

Baharatları ve yağı ekleyip kapağını kapatın.

Kısık ateşte 20-25 dakika buğulayın.

LEVREK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Balığın dağılmaması için kaynamaya başladığında ateşi kısın.

Sebzeleri çok ince doğramayın, suyunu çekip yanmasın.

Levrek pişerken fazla oynamayın; etini parçalayabilirsiniz.

Marine süresi uzun olursa tadı bozulabilir. (15–20 dk yeter)

Balık fırındaysa, kurumasını önlemek için yağı bol tutun.

En kolay kavunlu dondurma tarifi! Yiyen bağımlısı oluyor: A ve C vitamini zengini