MasterChef astarlı sütlaç tarifi merak ediliyor. Astarlı sütlaç, sütlaç ve zerde lezzetlini bir arada sunuyor. MasterChef'in bugünkü ana kadroyu belirleyen menüsü astarlı sütlaç(zerde) oldu. Peki, astarlı sütlaç nasıl yapılır, püf noktası nedir? Zerde Gaziantep mutfağında meşhur bir tatlıdır. Astarlı sütlaç da denilen zerdenin püf noktası zencefil veya safranın doğru miktarda kullanılmasıdır. İşte astarlı sütlaç tarifi ve malzemeleri...
Osmanlı Dönemi'nde de yapılan tatlılar arasında yer alan zerde tarifinde isteyenler kıvam ve renk için safranı bir gece önceden gül suyunun içerisinde ağzı kapaklı bir kabın içerisinde demleyebilir. Hem lezzetini artırır hem de kokusunu güzelleştirir.
ZERDE (ASTARLI SÜTLAÇ) TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Zerde için
4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç
14 su bardağı su
1 yemek kaşığı safran veya zerdeçal
Itır yaprağı
Sütlaç için
1 litre süt
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı toz şeker
Süslemek için: Nar
ZERDE (ASTARLI SÜTLAÇ) NASIL YAPILIR?
Zerde(astarlı sütlaç) tarifi için öncelikle sütlaç için pirinçleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün.
Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Pirinçler haşlanınca sütü ekleyip pişirmeye devam edin. Muhallebi gibi katı kıvama geldiğinde şekeri ekleyip karıştırın.
Sütlacı kâselerin yarısına gelecek şekilde bölümleyin. Pirinçleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Yarım su bardağı şeker ve 14 su bardağı su ilave edip tencereye alın.
Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Zerdeçalı veya safranı tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Suyunu iyi bir şekilde süzün. 5-6 ıtır yaprağını bir parça tülbent içine sarıp pirincin bulunduğu tencereye ekleyin. 15 dakika pişirip ıtır yapraklarını tencere içinden alın. Kalan şekeri ekleyip karıştırın.
Sütlaçların üzerine paylaştırın. Astarlı sütlaç(zerde) tarifi hazır. Soğuttuktan sonra üzerini narla süsleyerek servis edebilirsiniz.