MasterChef Türkiye'de yeni hafta heyecanı kaptanlık oyunu ile başlıyor. Bu haftanın kaptanı olabilmek için yarışmacılardan yapmaları istenen yemek Kayseri yağlaması oldu. En güzel yağlamayı yapan yarışmacı kaptanlık oyununun kazananı olacak. Peki, MasterChef yağlama tarifi nedir? Kayseri yağlaması nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tüm detaylar...
KAYSERİ YAĞLAMASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Kayseri usulü yağlama; Kayseri'ye has yufka, kıyma, salçalı sos ve sarımsaklı yoğurttan hazırlanan bir yemek olarak biliniyor. Şebitler (yufkalar) üst üste yerleştirilirken her katın arasına salçalı ve bol sulu kıyma konulur. Esasen Kayseri sofrası yağlaması yapılışı kolay, lezzeti nefis bir ana yemektir.
Hamuru için malzemeler
500 gr. un
1 su bardağı su
½ su bardağı süt
10 gr. yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Kıymalı harç için malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
350 gr. kıyma
2 tane kuru soğan
2 tane yeşil sivri biber
6-7 adet domates
1 yemek kasığı domates salçası
1 yemek kasığı biber salçası
1,5 su bardağı su
Pul biber
Tuz
Karabiber
Su, süt, şeker, maya ve sıvıyağı bir kaba alıp maya eriyinceye kadar karıştırın. Unu yavaş yavaş katarak yumuşak bir hamur elde edin. Tuzu ekleyip yoğurun.
Yoğurduğumuz hamuru mayalanması için yaklaşık bir saat kadar dinlendirin.
İç harç için, tüm malzemeleri yemeklik doğrayın. Tavayı ateşe alıp ısıtın ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyince soğanı tavaya alın ve iyice pişirin. Ardından kıymayı ekleyin kavurun, sırasıyla biberi ekleyin.
Domatesler ve salçaları ekleyip, salçaların kokusu çıkana kadar kavurun.
Son olarak baharatlar ve suyunu ekleyin. Tüm sebzeler yumuşayıp su yarı yarıya çekinceye kadar pişirin. Harcınızın biraz ıslak kalmasına özen gösterin.
Mayalanan hamurdan 12 beze çıkartın. Bezelerin her birini un serpilmiş tezgâhta pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yağsız tavada her bir hamuru önlü arkalı pişirin.
Hamurun birisini servis tabağınıza alın. Üzerine kıymalı harçtan sürün. diğer hamuru üzerine yerleştirin bu şekilde bir kat hamur bir kat kıyma olacak şekilde kat kat yerleştirin.
4 dilim olacak şekilde keserek servis edin. Dilerseniz yanında yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
KAYSERİ YAĞLAMASI PÜF NOKTASI!
Hamuru hazırlarken süt ve suyu mutlaka ılık bir şekilde kullanmanız gerekir. Suyu azar azar ilave ederek hamurunuzu yoğurun.
Mayalandırmadan açmaya ve pişirmeye çalışmayın.
Açarken çok fazla un kullanmayın.