Osmanlı saray mutfağının nefis yemeği! Terkib-i çeşidiye tarifi

Terkib-i çeşidiye MasterChef'in bugünkü belirleyici tarifi oldu. Terkib-i çeşidiye Osmanlı saray mutfağının çok sevilen yemeklerinden biridir. Etin, elma, kayısı, badem, bal ve sirkeyle bir araya gelmesinden oluşan lezzettir. Terkib-i çeşidiyenin püf noktası ise ete eklenen ürünlerin pişirilmesine ve kavrulmasına dikkat etmektir. İşte MasterChef terkib-i çeşidiye tarifi ve malzemeleri...

MasterChef terkib-i çeşidiye tarifi merak ediliyor. Terkib-i çeşidiye bugün ana kadroda yer alacak yarışmacıyı belirleyecek. Peki, terkib-i çeşidiye nasıl yapılır, terkib-i çeşidiyenin püf noktası nedir? MasterChef'te menüyü yarışmacılara açıklayan Şef Mehmet Yalçınkaya, Terkib-i çeşidiye tarifinde önce etlerin sirke ve bademle kavrulduğunu, ardından yeşil elmaların terletilerek yapıldığını söyledi.

Terkib-i çeşidiye Osmanlı saray mutfağının ünlü yemeklerinden biri. Sofralarda yer alan terkib-i çeşidiyenin yapılışı sanıldığı kadar zor değil. Terkib-i çeşidiyenin püf noktası etle pişen besinlerin pişme süresini iyi ayarlamak. İşte MasterChef terkib-i çeşidiye tarifi ve malzemeleri...

TERKİB-İ ÇEŞİDİYE MALZEMELER

2 adet yeşil elma

12 adet kuru kayısı

10 adet kuru siyah erik

600 gram kuşbaşından daha büyük doğranmış kuzu eti

1'er çorba kaşığı bal ve nar ekşisi

Yeteri kadar su

200 gram kıyma

Yarım su bardağı tatlı badem

2 çay kaşığı nişasta

1 çay kaşığı gülsuyu

Yeteri kadar su

Tuz, karabiber

TERKİB-İ ÇEŞİDİYE TARİFİ

Terkib-i çeşidiye tarifi Osmanlı saray mutfağının yıldız yemeklerinden biri. Adı zor gibi görünse de oldukça pratik ve lezzetli bir yemek.

Önce eti bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin. Bal ve nar ekşisini 1 su bardağı ılık suda karıştırıp ete ekleyin ve karıştırın.

Malzemenin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve pişirmeye devam edin. Kıymaya tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Bu harçtan erik büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın.

Bademleri kaynayan suya atıp birkaç dakika bekletin. Süzüp soğuk sudan geçirin ve kabuklarını soyun. Kuruladıktan sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp, kısık ateşte renkleri değişene kadar kavurun.

Kayısıları ikiye bölün. Et yumuşayınca köfteleri ve bademleri ekleyin. 10 dakika pişirip kayısı ve erik ekleyin. Suyu azalmışsa ilave edin. Tuzunu ayarlayın.

Elmaların kabuklarını soyup dilimleyin. Kayısılar yarı yarıya yumuşayınca tencereye katın. Nişastayı yarım su bardağı ılık su ve gülsuyu karışımında açıp elmalar yumuşayınca yemeğe katın. Birkaç dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

TERKİB-İ ÇEŞİDİYENİN PÜF NOKTASI

Terkib-i çeşidiye tarifinin püf noktası elmaların terletilerek pişirilmesidir. Elma sert olduğundan bu şekilde yumuşatılması gerekir.