MasterChef su böreği tarifi! Şeflerin önerisiyle su böreğinin püf noktaları

MasterChef'in 4 Ağustos menüsü su böreği oldu. Somer Şef su böreğinin püf noktalarını yüksekliği, içinin nasıl doldurulduğu, en üst ve en alt katmanı şeklinde sıralıyor. Peki, su böreği nasıl yapılır? Şeflerin önerisiyle peynirli su böreği tarifi ve malzemeleri haberimizde...

MasterChef su böreği tarifi yarışmayı izleyenler tarafından araştırılıyor. Peki, su böreği nasıl yapılır? Su böreğinin püf noktası nedir? Daha önceki bölümlerde Mehmet Şef'in ve Somer Şef'in su böreği için söylediği püf noktaları bir araya getirdik. Somer Şef su böreğinin püf noktalarını yüksekliği, içinin nasıl doldurulduğu, en üst ve en alt katmanı şeklinde sıralıyor. Mehmet Şef ise su böreğinin kat kat olması en önemli özelliği olduğunu belirtiyor.

MasterChef'in ana kadrosu belirlenirken eleyici tariflerden biri de su böreği oldu. Su böreğinin yapılışı sanıldığı kadar zor değil. Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan su böreği hamurun yoğrulması, açılması, haşlanması, harcı ve pişirilmesi olmak üzere 5 aşamadan yapılıyor. Dolayısıyla su böreğini haşlarken parçalanmaması, en üst ve en alt katmanında kuru yufkanın bulunması, yufkaların ince açılmasına kadar her detay önemli. İşte MasterChef 4 Ağustos su böreği tarifi ve malzemeleri...

5 ADIMDA SU BÖREĞİNİN YAPILIŞI

1. Su böreği tarifi için öncelikle malzemeleri hazırlayın. Unu eleyin ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı birbirine yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamuru yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.

2. Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamur açacağınız yeri unlayın. Hamur bezelerini oklava yardımıyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir anda dörde bölmüş olacaksınız.

3. Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalıdır. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.

4. Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıymalı da yapabilir.

5. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsinin en altına serin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Ardından haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son bir yufka kalana kadar yapın ve her haşlanmış yufka üzerine mutlaka erimiş tereyağı sürün.

En son kalan kuru yufkayı da tepsinin üstüne yerleştirin ve tereyağı sürün. Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın. Sıcacık nefis su böreği hazır. Afiyet olsun.

SU BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI

Yufkalar ince açılmalı ve her kat arasına tereyağı sürülmelidir ve haşlarken parçalanmamasına özen gösterilmelidir

Şeflerden hazırladığımız bilgilere göre su böreğinin püf noktaları şu şekilde:

Kullanılan tereyağın lezzeti önemli

Un mutlaka elenmiş olmalıdır

Hamur çok iyi yoğrulmalıdır

Su böreği ters çevirerek arkalı önlü pişirilmelidir