MasterChef sac tava ve yanında pilav tarifi bugünün belirleyici yemekleri oldu. Peki, sac tava nasıl yapılır? Şef Mehmet Yalçınkaya sac tava yaparken önce etin kavrulduğunu ardından soğanın eklendiğini söyledi. Sac tavanın püf noktası ise kuyruk yağının kullanılması ve kuşbaşı etinin iyi olmasıdır. İşte 3 adımda MasterChef sac tava tarifi ve yanında tane tane pilavın yapılışı...
Sac tava tarifinde etin pişirilmesi büyük bir öneme sahip. Yanına servis edeceğiniz pilavın ise tane tane olması gerekir. Sac kavurma ile karıştırmayın.
SAC TAVA İÇİN MALZEMELER
Kuşbaşı et
Arpacık soğanı
Sivri biber
Domates
3 diş sarımsak
Kuyruk yağı
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber
İsteğe göre kekik
SAC TAVA TARİFİ NASIL YAPILIR?
1. Sac tava tarifi için önce kuyruk yağını eritin ve sıvı yağı ekleyin. Ardından kuşbaşı doğranmış etleri ekleyin ve her yeri kahverengi olana dek harlı ateşte mühürleme işlemini yapın.
2.Sonrasında etler suyunu verip çekene kadar pişirin. Gerekirse 1 çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
3. Arpacık soğanları doğrayın ve kavurun. İnce doğradığınız biberleri ekleyip dibinin tutmaması için ara ara karıştırarak pişirin. Küp küp doğranan domatesleri ilave edin. Domateslerin iyice piştiğinden emin olduktan sonra baharatları ekleyip ocaktan alın. Sac tavanız hazır. Afiyet olsun...
SAC TAVA YANINA NE GİDER?
Sac tava yanına bulgur veya pirinç pilavı güzel gider. Salata ile servis yapabilirsiniz.
TANE TANE PİLAV TARİFİ İÇİN MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Pirinçleri ıslatmak için;
Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su
Tuz
TANE TANE PİLAV TARİFİ YAPILIŞI
Tane tane pilav tarifi için öncelikle pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin.
Daha sonra nişastası gidene kadar yani çıkan su berrak olana kadar yıkayın.
Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinçler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz.
Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak suyunu ekleyin. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Son olarak tuzu ekleyin.
Pilavı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakın. Ardından pirinçlerin üzeri göz göz olduğunda kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Pişen pilavı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatarak 15 dakika dinlendirin. Tane tane pilavınız hazır. Afiyet olsun.
SU VE PİRİNÇ ÖLÇÜSÜ NASIL AYARLANMALI?
2-3 kişilik bir pilav için 1 su bardağı pirinç yeterli olacaktır. 1 su bardağı pirinç ve 1,5 su bardağı su kullanabilirsiniz. Bu durumda 2 su bardağı pirinç için 2,5 su bardağı su yeterli olacaktır.