MasterChef'i izleyenler Osmanlı yemeklerini araştırıyor. Peki, Osmanlı yemekleri arasında neler var? Osmanlı Saray mutfağında soğanlama, babagannuş, papaz yahnisi, bıldırcın dolması, mutancana, helva-i hakani, iç pilav tarifi geçmişten günümüze bilinen yemekler arasında yer alıyor.
Osmanlı Saray mutfağı yemekleri akşam yemeklerinde sofraları süslüyor. Hem doyurucu hem de lezzetine doyum olmayan bu yemekler yarışmacıların kaderini belirleyecek. İşte farklı yemek tarifi arayanlara Osmanlı yemekleri tarifleri...
MASTERCHEF SOĞANLAMA MALZEMELERİ
5 yumurta
7 orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
300 g. pastırma veya kıyma
SOĞANLAMA NASIL YAPILIR?
Osmanlı mutfağı soğanlama tarifi için soğanlar ince ince doğranır. Yağ eritilir, pastırma eklenir. Soğanlar ilave edilerek suyunu salması için tavanın üzerine bir kapak örtülür.
Şeker, tuz, tarçın ve istenilen baharatlar eklenerek soğan suyunu çekene kadar kısık ateşte iyice pişirilir. Üzerine yumurtalar kırılır ve kapak tekrar örtülür. Yumurtalar piştiği zaman servise alınır. Afiyet olsun...
BILDIRCIN DOLMASI MALZEMELERİ
5 adet temizlenmiş bıldırcın
Marine etmek için :
100 ml Altın Hasat Riviera Zeytinyağı
Tuz, karabiber, taze kekik
İç pilav için :
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 adet soğan
125 gram Bizim Mutfak Baldo pirinç
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı nane
2 çorba kaşığı Altın Hasat Riviera Zeytinyağı
Tuz
BILDIRCIN DOLMASI NASIL YAPILIR?
Bıldırcın Dolması tarifi için; temizlemiş bıldırcınları zeytinyağı, tuz, karabiber ve taze kekik ile marine edip 1 gün bekletin. 170 dereceli sıcak fırında 10-15 dakika pişirin.
İç pilav için, soğanı soyup kıyın. Pirinci yıkayıp suyunu iyice süzdürün. Kuş üzümlerinin şişmesi için ılık suda bekletin. Tencerede zeytinyağını ısıtın. Dolmalık fıstıkları tavada rengi değişinceye kadar birkaç dakika kavurun. Soğanı ve pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Sırası ile istediğiniz miktarlarda tarçın, kuru nane, yenibahar, karabiber, tuz, tozşeker ve sıcak suyu karışıma ekleyin.
Son olarak kuş üzümlerini ilave edin. Ocaktan alıp dinlendirmeye bırakın. Servis tabağına iç pilavı yayıp bıldırcın etlerini yerleştirin. İsteğe göre haşlanmış bıldırcın yumurtaları eşliğinde şefe özel sos ile servis yapın. Bıldırcın dolması hazır. Afiyet olsun...
MUTANCANA MALZEMELER
200 gram kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
15 adet arpacık soğan
3 yemek kaşığı kuru üzüm
4 adet kuru erik
4 adet kuru kayısı
4 adet kuru incir
1 yemek kaşığı bal
3 yemek kaşığı badem
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Sıcak su
MUTANCANANIN YAPILIŞI
Mutanca tarifi için önce tereyağını zeytinyağıyla eritiyoruz. Arpacık soğanları ekleyip kavuruyoruz.
Kuşbaşı olan etimizi soğanlar karamelize olduktan sonra tencereye ekliyoruz.
Kuru meyveleri küçültüp ete ilave ediyoruz.
Kavurulan ete bal, tarçın, sıcak su ve tuz ekledikten sonra yemeğin kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
Küçültüp yağsız tavada kavurduğumuz bademlerin yarısını yemeğe ekliyoruz. Pişen yemeği tabağa alıyoruz ve üzerine kavurduğumuz bademi gezdiriyoruz. Mutancana tarifi hazır. Afiyet olsun...