Paçanga böreği, mücver, haydari, mercimek köftesi ve vişneli yaprak sarma MasterChef meze tarifleri arasında yer alıyor. Yaz kış sofralardan eksik olmayan meze çeşitleri bugünkü takımların belirleyecek. Paçanga böreği, mücver, haydari, mercimek köftesi ve vişneli yaprak sarma tarifi için internette "MasterChef meze tarifleri" diye araştıranlara özel tarif listesi hazırladık.
Meze çeşitlerinin birçok püf noktası bulunuyor. Paçanga böreğinin püf noktası kızartılmasıdır, mercimek köftesinin püf noktası ise yoğrulmasıdır. İşte MasterChef meze tarifleri...
1. PAÇANGA BÖREĞİ İÇİN MALZEMELER
3 adet yufka
100 gram kaşar peyniri
1 adet domates
80 gram çemensiz pastırma(İsteğe göre sucukta kullanılabilir)
2 adet yeşil biber
PAÇANGA BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Meze tarifleri denilince akla ilk gelenlerden biri de paçanga böreğidir. Paçanga böreği için önce kullanacağınız malzemeleri hazırlayın.
Pastırmayı, domatesi(kabuklarını soyarak), yeşil biberi küçük küçük doğrayın.
Kaşar peynirini rendeleyin. Bir kâsede pastırma, kaşar peyniri, domates ve biberi karıştırın.
Yufkaları üst üste serip dörde bölün ve sekiz eşit üçgen parçalar elde edin. Hazırladığınız yufka parçalarını tezgahın üzerinde açın.
İç harcı da yufkanın geniş kısmına yerleştirip kenarlarını katlayın ve rulo şeklinde sarın.
Yağı tencerede kızdırın ve böreklerinizi yağda kızartın. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun...
2. MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1 Su bardağı kırmızı mercimek
1 Su bardağı köftelik bulgur
4 Su bardağı su
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 Adet kıyılmış soğan
1 Çorba kaşığı dolusu biber salçası
1 Çorba kaşığı dolusu domates salçası
4 dal kıyılmış taze soğan
Yarım demet kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı toz kimyon
Yarım adet limon
Bir miktar tuz
1 Adet kıvırcık marul ve limon (sevis için)
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ YAPILIŞI
Önce mercimekleri yıkayın. Bir tencereye alın ve yumuşayana kadar pişirin.
Sıcakken bulguru ilave edin ve karıştırın. Bulgurlar şişene kadar bekleyin.
Bu esnada zeytinyağı ve soğanı iyice solana kadar kavurun. Mercimekli bulgurun üzerine dökün ve karıştırın.
Kalan malzemeleri salçaları, taze soğanı, maydanozu, kimyonu ve limon suyunu ilave ettikten sonra bir süre karıştırın daha sonra bütünleşene kadar yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve kıvırcık marul serilmiş tabağa köfte şeklinde sıkıp servis edin. İsteğe göre şekilleri yuvarlak veya uzun da yapılabilir. Afiyet olsun...
3. VİŞNELİ YAPRAK SARMA VE YOĞURTLU PATLICAN MALZEMELER
Yaprak sarma için malzemeler
250 gram yaprak
200 gram orta yağlı dana kıyma
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 dal maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı vişne
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
Sosu için:
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sıcak su
YOĞURTLU PATLICAN MALZEMELER
1 adet patlıcan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı ezilmiş ceviz
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ
Soğanı ve maydanozu ince ince doğruyoruz. Kabımıza kıyma, önceden ıslattığımız pirinç, soğan, maydanoz, domates salçası, biber salçası, kırmızı toz biber, pul biber, kuru nane, zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip harcımızı yoğuruyoruz. Harcımızı yaprağın ortasına yerleştirip sarıyoruz. Tencerenin dibine vişne ve sarmaları sırasıyla yerleştiriyoruz.
Sos İçin:
Domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, tuz ve karabibere sıcak su ekleyip karıştırdıktan sonra tenceremize ekliyoruz.
YOĞURTLU PATLICAN TARİFİ
Patlıcanımızı delip ocağımızda közlüyoruz. Cevizleri havanda eziyoruz. Kabımıza sarımsak, yoğurt, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırdıktan sonra cevizlerimizi de ilave ediyoruz. Közlenen patlıcanı soyduktan sonra ince ince doğruyoruz ve yoğurt sosumuza ekleyip karıştırıyoruz. Tabağımıza önce sosumuzu, sonra sarmaları koyup üzerine tenceredeki sostan gezdiriyoruz.
4. HAYDARİ İÇİN MALZEMELER
2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
50 gram beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı ince çekilmiş ceviz
HAYDARİ YAPILIŞI
Haydari de sevilen meze çeşitlerinden biri. Karışımı hazırlayacağınız bir kaba süzme yoğurdunu alın ve içerisine peyniri rendeleyip karıştırın. Sarımsakları iyice ezin ve ilave edin ve karıştırın.
Karışımdan ayrı bir tavada sıvı yağınızı ve cevizlerinizi birkaç dakika kavurun. Kavrulan cevizlerin içine naneleri ekleyip kavurmaya devam edin.
Nanelerin kokusu çıkınca yoğurtlu karışımın içine dökün ve çırpıcınızla tamamen karışana kadar çırpın. Soğuduktan sonra mezenizi servis yapın. Afiyet olsun...
HAYDARİNİN PÜF NOKTASI
Kullanılan yoğurdun süzme olması önemlidir.
İçine isteğe göre baharat ekleyebilirsiniz.
Dereotu da ekleyebilirsiniz.
5. MÜCVER TARİFİ
Meze çeşitleri arasında mücver de yer alıyor. Mücverin yapılışı hem kolay hem keyifli.
MÜCVER TARİFİ VE MALZEMELERİ
Pratik ve kolay mücver tarifi ile malzemeleri şu şekildedir:
3 adet kabak
3 dal taze soğan
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 dilim beyaz peynir
2 yemek kaşığı zeytin yağ veya sıvı yağ
Tuz, karabiber, kekik
MÜCVER YAPILIŞI
Mücver tarifi için dereotu, maydanoz, taze soğan ince ince doğranır.
Mücver için hazırlayacağınız kabaklar rendenin büyük gözenekli kısmı ile rendelenir ve rendelenen kabakların suyu sıkılır.
Karıştırma kabına yumurta, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kekik eklenerek çırpılır.
Bir dilim peynir ezilerek karıştırma kabına ilave edilir.
Doğranmış yeşillikler rendelenmiş kabak ilave edilir karıştırılır.
En son un ve kabartma tozu ilave edilerek karışım sağlanır.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra mücver harcı kaşık ile dökülerek yuvarlak şekil verilir. Önceden ısıtılmış 170° fırında yaklaşık 20-25 dk pişirilir.
Eğer isterseniz şekil verdiğiniz mücver harcınızı teflon tavada az yağda kızartarak da servis edebilirsiniz.