MasterChef 27 Temmuz üçlü düelloda belirleyici menüler merak ediliyor. Bugünün belirleyici tatlısı Erzurum'un tescilli lezzeti kadayıf dolması oldu. Peki, kadayıf dolması nasıl yapılır? Kadayıf dolmasının püf noktası nedir?
Kadayıf dolmasının birkaç püf noktası bulunuyor. Tatlının içine koyulan ceviz miktarı ne çok ne de az olmalıdır. Eğer çok koyulursa kızarttıktan sonra acılığa sebep olur, az koyulursa lezzeti eksik olur.
Kadayıf dolmasının diğer püf noktası ise şerbetinin iyi kaynatılmış olmasıdır. Eğer iyi kaynamadıysa kadayıf dolması hamur olabilir. Şerbette şekerleşmeyi önlemek için mutlaka limon sıkılmalıdır.
Tel kadayıfın da kalitesi lezzeti belirleyen önemli bir detaydır. Kadayıf ne çok ince ne de çok kalın olmalıdır. Kızaran kadayıf dolmaları soğuk şerbetin içine atılır. Kadayıf dolmaları birkaç dakika şerbetini çekmelidir.
Kızartma kıvamı da önemlidir. Çok kızartmak kuru olmasına neden olur. Bu nedenle altın sarısı rengi kıvam için idealdir.
Kadayıf dolması kesildiğinde kadayıfın tel yapısı görünmeli ve hamur olmamalıdır. İşte MasterChef kadayıf dolmasının yapılışı...
KADAYIF DOLMASI MALZEMELER
300 gram taze tel kadayıf
1 su bardağı ceviz
Bulamak için:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
3 damla limon suyu
KADAYIF DOLMASI TARİFİ
Kadayıf dolması tarifi için öncelikle şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu 20 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın içine 3 damla limon suyu ekleyin. Kadayıf dolmasının en önemli püf noktalarından biridir. Şerbeti ocaktan alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra iyice soğumaya bırakın. Dolaba da koyabilirsiniz.
Cevizleri dövüp hazırlayın. Tel kadayıflardan eliniz büyüklüğünde parçalar koparın. Dövülmüş cevizi kadayıfların ucuna doğru yerleştirip kenarlarını kapatarak sıkıca sarın. Elinizdeki malzeme bitene kadar bu şekilde devam edin.
Süt ve yumurtayı iyice çırpıp dolmaları bu karışıma batırın. Sıvı yağı derin bir tencerede iyice kızdırıp dolmaları yağa aktarın. Kadayıf dolması için diğer püf noktalardan biri de budur. Yağ kızdırılmazsa dolmaların içine çeker.
Her tarafını güzelce kızartıp yağdan çıkarır çıkarmaz iyice soğumuş şerbete atın. Şerbetleri çektikten sonra servis tabağına alabilirsiniz.
Üzerini fıstıkla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...