Türkiye'de en çok sevilen İtalyan yemekleri ve tatlıları

MasterChef İtalyan yemekleri ve tatlıları merak ediliyor. İtalyan yemekler arasında lazanya, fettuccine, risotto, canneloni yer alıyor. En sevilen İtalyan tatlılar arasında ise tiramisu, zeppole ve panna cotta yer alıyor. Peki, hangisi nasıl yapılır? İşte dünya mutfağının çok beğenilen İtalyan yemek tarifleri...

MasterChef İtalyan yemekleri ve tatlıları bugünün birinci takımını belirleyecek. Ekran başında İtalyan yemeklerini merak edenler için birbirinden farklı tarifleri bir araya getirdik. İtalyan yemekler arasında lazanya, fettuccine, risotto, canneloni yer alıyor. En sevilen İtalyan tatlılar arasında ise tiramisu, zeppola ve panna cotta yer alıyor.

Hep aynı yemeklerden sıkılanlar ya da dünya mutfağını merak edenler MasterChef gibi yemek yarışmalarını kaçırmıyor. İşte sizi İtalya'ya götürecek yemekler...

ZEPPOLE TARİFİ

Zeppole sevilen İtalyan tatlıları arasındadır. Üzerine şeker serpilerek ikram edilen zeppole tatlısı krema dolgusuyla ve görüntüsüyle favori tatlınız olabilir.

ZEPPOLE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamuru için:

3 yumurta

240 ml su

2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

1 çay kaşığının ucuyla çok az tuz

Yarım su bardağından bir parmak fazla un

Kreması için;

2 yumurta sarısı

50 gr şeker

1 yemek kaşığı un

Yarım limon kabuğu rendesi

Kızartmak ve garnitür için;

Mevsim meyvesi

2 yemek kaşığı pudra şekeri

Sıvıyağ

ZEPPOLE NASIL YAPILIR?

Zeppole tarifi için önce hamuru hazırlayın. Su, tereyağı ve tuzu tencereye alın. Karıştırarak kaynatın.

Tereyağı eriyince un ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Hamur toplanmaya başlayınca ocağı kapatın. Hamuru bir kâseye alın ve soğumaya bırakın. Hamur soğuduktan sonra yumurtaları teker teker ekleyin ve karıştırın. Hamur dinlenirken kremayı hazırlayın.

Krema için yumurta sarılarını ve şekeri çırpın, ardından un ekleyin. Başka bir kapta süt ve limon kabuğu rendesini ekleyin ve karışımı kaynatın. Yavaş yavaş süt yumurtalı karışıma dökülür.

Süzülerek geri ocağa alın ve orta ateşte pişirin. Soğuması içi kenara alın. Hamur sıkma torbasına alın, ucuna yıldız aparatını takın ve parça parça kesilen yağlı kağıtların üzerine yükselen halka şeklinde sıkın. Bu işlem halka tatlısına benziyor.

Bir tencereye yağ koyun ve hamurları tek tek kızartın. Renkleri kahverengine doğru dönünce yağdan alın ve fazla yağı süzülsün diye peçete üzerine alın. Hamur soğuduğunda sıkma torbasına alınan krema içlerine sıkın, üzerine pudra şekeri serpin ve mevsim meyveleriyle servis edin. Zeppole tatlısı hazır. Afiyet olsun...

PANNA COTTA TARİFİ MALZEMELERİ

250 ml süt

600 gram krema

1 çorba kaşığı toz jelatin

2 çorba kaşığı su

250 gram yoğurt

6 çorba kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

Süslemek için;

Frambuaz veya istenen meyveler, isteğe göre çilekli sos veya çikolatalı sos

PANNA COTTA TARİFİ YAPILIŞI

Panna cotta tarifi sanıldığı kadar zor değil. Öncelikle süt ve kremayı bir tencereye alıp, kaynatın. Toz jelatini su ile açın ve kaynayan kremaya ekleyip, tencereyi ocaktan alın.

Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırın. Üzerine yoğurt, toz şeker ve vanilya ekleyip, çırpın. Kalıplarınıza paylaştırıp, buzdolabında en az 2-3 saat donması için bekletin.

Ardından kalıplardan servis tabağına çıkarıp, üzerine çikolata sos gezdirin. Dileyenler sadece meyve ile süsleyebilir.

LAZANYA İÇİN MALZEMELER

Lazanya hamuru için:

2,5 su bardağı un

4 yumurta

Tuz ve su

Kıymalı sos için:

250 gr kıyma

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küçük soğan

2 diş sarımsak

1 kırmızı biber

1 domates

1 tatlı kaşığı kuru kekik

1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı su

Beşamel sos için:

4 yemek kaşığı tereyağı

1/4 su bardağı un

2,5 su bardağı süt

2 su bardağı beyaz peynir

Yarım su bardağı kaşar peyniri

Yarım çay kaşığı kaşığı tuz

Garnitür için kıyılmış maydanoz

EV YAPIMI LAZANYANIN YAPILIŞI

1. Bir tencereye zeytinyağı ve kıymayı alıp, kavurun. Soğan, biber ve domatesi doğrayıp sırayla kavrulan kıymaya ekleyin. Sarımsağı ezip salça ile birlikte karışıma ilave edin. 1-2 dakika kaynamaya bırakın. Tuz ve baharatları katın. Suyunu da ilave edip koyulaşıncaya kadar kaynatın.

2. Lazanya hamuru için karıştırma kabına yumurta, elenmiş un ve tuzu ekleyin. Suyu azar azar ekleyip isterseniz elde, isterseniz hamur yoğurmak için kullanılan mikserle karıştırın. Ele yapışmayan sert bir hamur yoğurun. Hamuru 4 parçaya bölün. Üzerini örtüp dinlenmeye bırakın. Beşamel sos için tereyağı eritin. Unu ilave ederek kavurun. Sütü çırpma teli ile çırparak ekleyin. Topaklanmaması için kaynayıncaya kadar çırpmaya devam edin. Tuz atıp ocaktan alın. Beyaz peynirleri parçalayıp sosun içine katın. Dinlenen hamurları bir merdane yardımıyla lazanya boyutlarında olabildiğince ince açın.

3. Açılıp kesilen hamurları iki tarafı da unlu bir şekilde 10-15 dakika temiz bir bez üzerinde bekletin. Bu sırada tencerede su kaynatın. 1 çay kaşığı da tuz atın. Kaynayan suya lazanya hamurlarını atın. 2-3 dakika kaynadıktan sonra soğuk sudan geçirin.

4. Fırın kabına bir kat kıymalı sos, bir kat lazanya ve beşamel sos olacak şekilde dizin. En üste beşamel sosu döktükten sonra kaşar rendesini serperek 200 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kıyılmış maydanoz serperek servis yapın. Ev yapımı lazanya artık hazır, afiyet olsun.