HİLAL ÇAKIR
MasterChef Türkiye'nin final turunda yarışmacı eleyen yaprak sarması tarifi herkesin dilinde... Yaprak sarması, hem şık sunumu hem de eşsiz lezzetiyle mutfakları fethetmeye devam ediyor. Yaprak sarması hazırlarken kullanılan püf noktası, sarmaların hem içinin hem de dışının mükemmel bir şekilde pişmesi için yavaş pişirilmesi.
Yaprak sarmalarının sadece dışı değil, iç harcı da büyük bir öneme sahip. Ancak asıl farkı yaratan, yavaş pişirme tekniği. Sarmalar, kısık ateşte uzun süre pişirildiğinde iç harç daha lezzetli hale gelir, yapraklar yumuşar ve sarmalar birbirine yapışmadan, açılmadan pişer. MasterChef yarışmacılarını eleyen yaprak sarmasının püf noktası ne? İşte detaylar...
Malzemeler
1 kg asma yaprağı (taze veya salamura)
2 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı nar ekşisi
Yarım çay bardağı limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz şeker
Pirinci iyice yıkayın. Zeytinyağında ince doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun, ardından pirinci ekleyin. Baharatları ve nar ekşisini de ilave ederek karıştırın.
Asma yapraklarını sıcak suya batırarak yumuşatın ve sarmalık hale getirin.
İç harcı yaprakların ortasına koyun ve sıkıca sarın.
PÜF NOKTA: Sarmaları tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin ve üzerine bir tabak koyarak sıkıştırın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin, ardından kısık ateşte yaklaşık 1-1.5 saat boyunca pişirin.