MasterChef Fas yemeklerini bir araya getirdik. MasterChef'in bugünkü menüsü Fas mutfağındaki yemekler. Fas mutfağı yemekleri arasında Fas köftesi(kefta tajin), zaalouk, harira, Chermoulalı balık, tagine tarifi yer alıyor. Peki, hangisi nasıl yapılıyor?
Fas köftesi(kefta tajin), zaalouk, harira, Chermoulalı balık, tagine tarifi ise en bilinen Fas yemekleri arasında yer alıyor. İşte mutfakla arası iyi olanlara MasterChef Fas yemekleri tarifi ve malzemeleri...
FAS KÖFTESİ(KEFTA TAGİNE) TARİFİ MALZEMELER
5 adet domates
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
Kırmızı toz biber, karabiber, kimyon
Köftesi için;
500 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
5 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı tarçın
3 adet yumurta (isteğe bağlı)
Maydanoz
Kırmızı toz biber, karabiber, kimyon
FAS KÖFTESİ KEFTA TAGİNE TARİFİ
Fas köftesi tarifi için önce domates sosunu hazırlayın. Domatesleri soyun, ikiye bölün ve rendeleyin. Derin bir tavada domatesleri, 1 orta boy ince doğranmış soğanı ve diğer sos malzemelerini karıştırın.
Kapağı kapatın ve orta-düşük ila orta ateşte pişirin.
Kaynamaya başladıktan sonra, ısıyı biraz azaltın ve köfteyi eklemeden önce sosu en az 20 dakika pişin.
Fas köftesi için kıyma veya kuzu eti, 1 orta ince doğranmış soğan, yeşil biber, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz, öğütülmüş tarçın, 1/4 çay kaşığı karabiber, acı biber, doğranmış taze maydanoz ve doğranmış taze kişniş gibi tüm malzemeleri birleştirin.
Malzemeleri köfte harcı olana kadar yoğurun ve çok küçük köfteler haline getirin. Köfteleri yarım su bardağı suyla birlikte domates sosuna ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve eğer gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 40 dakika ya da sosu kıvam alana kadar pişirin.
Yumurtaları köftelerin üzerine kırın ve 7 ila 10 dakika veya yumurta akı katı ve yumurta sarısı kısmen pişene kadar bekleyin. Maydanozla süsleyebilirsiniz. Fas köftesi hazır. Afiyet olsun...
SELLOU MALZEMELER
5 su bardağı un
2 su bardağı çiğ badem
1 su bardağı çiğ susam
1/2 su bardağı bal
1 su bardağı pudra şekeri
3/4 su bardağı erimiş tereyağı
1 tatlı kaşığı anason
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri İçin:
Pudra şekeri ve badem
SELLOU TARİFİ
Fas tatlıları denilince akla ilk gelenlerden biri de sellou tarifi helva lezzeti. Fırını 180 derecede ısıtın. Unu geniş bir fırın kabına koyarak 5 dakikada bir karıştırıp rengi koyulaşana kadar 40 dakika kavurun.
Diğer yanda teflon bir tavada badem, susam ve anasonu 20 dakika kısık ateşte kavurun. Kavurduğumuz karışımdan 1 çay bardağı ayırın.
Geri kalan karışımı mutfak robotundan geçirip un haline getirin.
Un haline getirdiğiniz karışıma irice dövdüğünüz kalan bademli karışımı, tarçını, pudra şekerini, fırınladığınız unu, bal ve tereyağını ekleyip elinizle yoğurun. Ardından şekil vererek bademlerle süsleyin.
ZAALOUK TARİFİ İÇİN MALZEMELER
2 adet patlıcan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2-3 adet domates
Karabiber
Kırmızı toz biber
Tuz
ZAALOUK TARİFİ
Fas yemekleri denilince zaalouk yemeğinden bahsetmeden olmaz. Aslında bizdeki şakşukanın benzeri. Patlıcanları yıkayın ve küçük küpler halinde doğrayın. Kaynar suda 30 dakika haşlayın.Patlıcanlar iyice yumuşamış ve siyah suyunu bıraksın. Bir süzgeçten geçirip çatalla iyice ezip suyunu süzdürün.
Diğer tarafta bir tavaya yağı alıp içine doğranmış sarımsak ve domatesleri ekleyip güzelce kavurun ve baharatları da ilave edin. En son patlıcanları ekleyin ve orta ateşte eze eze kavurun. Maydanozla servis edebilirsiniz. Zaalouk hazır. Afiyet olsun...