Nur Sena Sarıtaş
MasterChef'te şeflerin en çok dikkat ettiği şeylerin başında yemeklere yapılan soslar geliyor. Özellikle et yemekleri için yapılan soslar izleyiciler tarafından da araştırılıyor. MasterChef'in 27 Temmuz bölümünde dana etine uygulanan soslarla yarışmacılar jüriyi ikna etmeye çalışacak. MasterChef'te dana etine uygun verilen soslar velüte, beşamel, mantar, satay, domates, Hollandez, espanyol, aioli sosu şeklinde sıralanıyor. Peki, hangi sosta hangi malzeme var?
DANA ETİNE UYGUN SOSLAR
Velüte sos: Tereyağı ve unla yapılan bir sostur. Farklı olarak et veya tavuk suyu ekleniyor. Kıvam ve renk olarak beşamel sosa benzer.
Beşamel sos: Sıvıyağ, un, süt, tuz ve karabiberle yapılan sostur.
Mantar sosu: Mantar ve kremayla yapılan sostur. Çok az un eklenir.
Satay sosu: Soya ve fıstık sosuyla yapılan bir sostur. Rengi kırmızıdır.
Domates sosu: Türk mutfağının en sevilen sosudur. Domatesler zeytinyağıyla kavrulur. İçerisine çok az şeker, tuz eklenir.
Hollandez: Yumurta sarısı, tereyağı, sirke, limon, tuz ve karabiberle yapılan bir sostur. Rengi sarıdır. Servisten hemen önce hazırlanmalıdır. Aksi taktirde çabuk donar.
Espanyol sosu: Kahverengiye yakın bir renktedir. Soğan, havuç, domates, un, kereviz sapı, et suyu, tuz ve karabiberle yapılır.
Aioli sos: Sarımsak, yumurta sarısı, tuz, hardal, limon suyu ve karabiberle yapılan bir sostur. Krema kıvamındadır. Rengi de kremaya benzer.