MasterChef izleyenler çiğköfte tarifini araştırmaya başladı. Çiğköfte yaparken en önemli sır biber ve biber salçasında saklıdır. Çoğu kişi bunu bilmez. Bu sebeple lezzeti farklı şeylerde arar. Ancak işin aslı doğal yapılmış iyi bir Urfa salçası ve biberden geçer. İşte çiğköfte tarifi ve çiğköftenin püf noktaları...
ÇİĞKÖFTENİN PÜF NOKTALARI
Mutlaka Urfa salçası ve biberi kullanın.
Sumut (simit) dediğimiz ince sarı bulgur en doğru sonucu verir.
Kuzu etini mutfak robotunda karbonatla 3-4 kez çekin.
Yoğurmak için paslanmaz çelik altı tırtıklı, genişçe leğeni tercih edin.
Yoğururken eldiven tercih etmeyin.
Buzla yoğurun.
Ete karbonatla kıvam verin
Et secimin de ise kuzu eti tercih edilmelidir. Et de en önemli nokta iyice temizlenmiş ve sinirlerinden arınmış, çekilmiş et kullanmaktır. Temizlenmiş, sinirlerinden ayrılmış kuzu etini aldığınız gibi mutfak robotunda karbonatla 3-4 kez çekerseniz etiniz sakız gibi olur ve dağılmaz.
Tepsi deyip geçmeyin
Paslanmaz çelik altı tırtıklı, genişçe leğen olanları tercih edin. Eğer bakır leğen bulabilirseniz daha da güzel olur. Böylece köftenizi daha rahat yoğurup tüm ürünlerin birebirine harmanlanmasına izin vermiş olursunuz.
Yoğururken buz kullanın
Bir çelik tas içerisinde yanınızda soğuk su ve buz bulundurun. Bir parça buz alıp yoğurun. (Buzla yoğurulan çiğköfte hem elinizin acısını alır hem de bulgurun şişmesini engeller)
ÇİĞKÖFTE TARİFİ MALZEMELER
2 su bardağı ince simit sarı bulgur
500 gr çekilmiş kuzu eti l 3 yemek kasığı biber salçası l 6 yemek kaşığı pul biber l Yarım kaşık karabiber
1 tatlı kaşığı tuz l 6 diş sarımsak ince doğranmış l 1 orta boy kuru soğan ince doğranmış l 4 adet taze soğan ince doğranmış l Yarım demet maydanoz.
ÇİĞKÖFTE TARİFİ
Leğenimize bulgurumuzu koyun. Kuru soğan salca, pul biber ve tüm baharatlar ile yoğurun ve bu sırada bir parça da buz ekleyin.
Malzemeler iyice yapışınca sarımsakları ekleyin. Daha sonra etimizi ilave edip tekrar bir 15 dakika yoğurun. Bu sırada ara sıra, azar azar soğuk su ve buz almayı unutmayın.
Kıvamı sakız gibi olunca maydanoz ve taze soğanı da ekleyip yeşillikleri öldürmeden harmanlayın.
Daha sonra elimizi soğuk suya batırıp sekil verin, sıkımlayın. Üzerini kıyılmış maydanoz ile süsledikten sonra afiyetle yiyin.