MasterChef börek tarifleri burada! MasterChef Puf Böreği, Avcı Böreği, Laz Böreği, Talaş Böreği, Boşnak Böreği malzemeleri ve tarifi!

Tv8 ekranlarında yayınlanan yemek programı MasterChef'te heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Bugünkü dokunulmazlık oyunu takım yarışmacıları arasında yapılacak düello ile gerçekleşecek. Yarışmacılardan istenen 8 börek çeşidinden en az 5 tanesi için geçerli oyu olan takım dokunulmazlığın sahibi olacak. İşte MasterChef Puf Böreği, Avcı Böreği, Laz Böreği, Talaş Böreği, Boşnak Böreği malzemeleri ve tarifi...

MasterChef Puf Böreği, Avcı Böreği, Laz Böreği, Talaş Böreği, Boşnak Böreği malzemeleri va tarifi izleyicler tarafından merakla araştırılmaya başlandı. MasterChef'te bugün börek günü. Dokunulmazlık yarışında düellolarla karşı karşıya gelecek takım yarışmacıları en iyi böreği yapmak için kıyasıya mücadele edecek. İşte MasterChef Puf Böreği, Avcı Böreği, Laz Böreği, Patatesli Gül Böreği, Soğanlı Susamlı Girit Böreği, Talaş Böreği, Kıymalı Kol Böreği, Boşnak Böreği malzemeleri va tarifi sizlerle...

PUF BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

2- 2.5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karbonat

2 kaşık yoğurt

1 yumurta(küçükse 2 tane)

çekirdekleri çıkarılmış zeytin, peynir, patates, kıymalı harç kullanabilirsiniz

Sıvı yağ

Hamur malzemelerini bir kaba alın ve 8-10 dakika yoğurun. Yoğurduktan sonra hamurun üzerini örterek biraz bekletin.

Ardından hamurdan parçalar alıp tezgahta merdane yardımı ile küçük ve çok ince olmayacak şekilde, çay tabağı büyüklüğünde açın. Resimde boyutunu ve kapatma şekillerini göreceksiniz.

Ortasına iç harcınızı koyun ve "D" şeklinde kapatalım. Kenarlarına çok iyi bastırarak kapatın veya benim gibi ruletle kesin.

Hazırladığınız böreklerinizi kızdırılmış bol sıvı yağda kızartın. Yalnız çok çabuk kızarıyor yanından ayrılmayın.

Kızaran börekleri tabağa alın ve servis edin.

AVCI BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

4 adet yufka

300 gr kıyma

3-4 küçük soğan

Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi

1 Türk kahve fincanı ince bulgur

1 kaşık biber salçası ( isteğe bağlı)

Tuz, karabiber, pul biber

Arası için;

1 su bardağı su

1 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

1 yumurta

Galeta unu

Öncelikle içi hazırlamak için kıymayı biraz sıvı yağ ile hafif rengi dönene kadar kavuralım.

Sonra yemeklik doğranan soğanları da ekleyip kavurmaya devam edelim. Bu arada gerekirse biraz daha yağ eklenebilir.

Bir yandan ince bulguru yeteri kadar sıcak su ile ıslatalım.

Kıyma ve soğan kavrulduktan sonra içerisine ıslattığımız bulguru, ceviz içini, tuzunu ve baharatlarını da ekleyip 1-2 dk daha karıştırıp ocağı kapatalım. ( kıymalı içe arzu ederseniz salça ve biraz su ilave edebilirsiniz. Ben kullanmadım)

Su ve sıvı yağı karıştıralım.

1 yufkayı serip bu karışımdan her yerine sürelim.

Üzerine 2. yufkayı serelim.

Tekrar karışımdan sürüp yufkamıza 8 eşit parçaya bölelim.

Uzun kenarlara kıymalı içten koyalım ve yanlardan katlayarak ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde saralım.

Diğer iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayalım.

Kalan su ve sıvı yağ karışımına 1 yumurta kırıp çırpalım.

Böreklerimizi önce bu sıvı karışıma sonra galeta ununa bulayıp tepsiye dizelim.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım.

LAZ BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

1 paket baklavalık yufka (42 adet)

Sıvı yağ

250g tereyağı

Muhallebisi İçin;

2 adet yumurta

4 su bardağı süt

5 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta

1 su bardağı şeker

1 paket vanilya

1 çay kaşığı karabiber

Şerbeti için;

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Yarım limon suyu

İlk olarak şerbeti yapalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak şeker eritene kadar karıştıralım. 15 dakika kadar şerbetimizi kaynamaya bırakalım.

Şerbetimiz kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıp şerbetimizi soğumaya bırakalım.

Muhallebisi için tenceremize yumurtalarımızı alarak tel çırpıcı ile karıştıralım, bir taraftan sütümüzü de yavaş yavaş ekleyelim

Un, nişasta, şeker, vanilya ve karabiberi ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım

Koyulaşıp kıvam alan muhallebimizi ocaktan alalım ve daha hızlı soğuması için ayrı bir kaseye aktaralım. Kaseminizin üzerini, muhallebiye değecek şekilde streçleyelim.

Baklavalık yufkalarımızı tezgaha alalım ve kullanacağımız fırın kabı boyutunda keselim. Ben 27*40 cm boyutunda dikdörtgen borcam kullandım. Kestikten sonra baklavalık yufkaların üzerine nemli bir bez örtelim ki kurumasın.

Fırın kabımızı sıvı yağ ile hafifçe yağladıktan sonra 3 adet baklavalık yufkayı fırın kabımıza yerleştirelim ve üzerine erittiğimiz tereyağından sürelim. Bu şekilde 21 adet yufkayı her 3 yufkada arasına tereyağı sürerek yerleştirelim. Son yufkamızın üzerine tereyağı sürmeyelim.

Muhallebimizi yufkanın üzerine boşaltalım ve güzelce yayalım.

Üst kısma da tekrar 21 adet yufkayı her 3 yufkada 1 arasına tereyağı sürerek yerleştirelim.

En son kata da bolca yağ sürdükten sonra böreğimizi dilediğimiz boyutta keselim.

Ardından 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.

Fırından aldığımız ve ilk sıcağı çıkan böreğimizin üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim ve en az 2 saat dinlenmeye bırakalım.

Şerbetini güzelce çeken böreğimizi kestiğimiz yerlerden tekrar keserek servis edelim

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

5 tane günlük yufka

Sosu için;

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta

İç harcı için;

5-6 adet büyük haşlanmış patates

1 büyük boy kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ

Bir tutam maydanoz

Damak zevkinize göre Tuz ,Karabiber, Pulbiber

Öncelikle iç harcımız için patatesleri haşlayıp güzelce eziyoruz.

Daha sonra soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile birlikte kavuruyoruz .

Salçayı baharatları ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.

En son ince kıyılmış maydanozu da ilave edip altını kapatıyoruz.

Kavrulmuş soğanı ezilmiş patateslerin üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz .

Sosu için gerekli malzemeleri çırpıp hazır ediyoruz.

Yufka dört eşit parçaya üçgen şeklinde kesiyoruz.

Fırça ile sosu her yerine sürüyoruz.

Geniş kenarına iç harç koyup rulo şeklinde sarıyoruz kendi etrafında döndürüp gül şekli vererek tepsiye diziyoruz.

Tüm yufkalara aynı işlem uyguluyoruz.

Tepsiye dizilen böreklere kalan sostan sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiriyoruz.

180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakikada pişmeye hazır hale gelir.

SOĞANLI SUSAMLI GİRİT BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

Hamuru için

2+1/2 su bardağı un

1 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

İçi ve üzeri için

1 kg soğan

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 yumurta

50 g susam

Zeytinyağını bir tavaya alın ve soğanları piyazlık doğrayarak ilave edin. Orta ateşte iyice yumuşayana kadar kavurun.

Unu, zeytinyağını ve yoğurdu derin bir kaba alarak yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya bölün. Böldüğünüz hamurun bir parçasını yağlanmış fırın tepsisine elinizle bastırarak yayın. Kavurduğunuz soğanları hamurun üzerine eşit bir şekilde yayın. Hamurun diğer parçasını da elinizle bastırarak açın ve soğanların üzerine kapatın.

Yumurtayı çırparak böreğin üzerine iyice sürün. Bol susam serperek önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

TALAŞ BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

5 adet yufka

2 su bardağı süt

1 yumurta

1 su bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta sarısı ve çörek otu

harç için;

bir adet tavuk göğsü

1 adet patates

1 adet havuç

3 çorba kaşığı konserve bezelye

tuz

karabiber

yarım çay bardağı sıvı yağ

Öncelikle tavuk göğsünü ve patatesi küp şeklinde doğrayın.

Tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ koyun ve etleri ilave edin bir miktar kavurun.

Doğradığınız havucu ilave edin.

Bir bardak su ekleyin kaynamaya başlayınca patatesi ekleyin.

Tuz ilavesiyle pişirin.

Patatesler çok fazla erimesin.

İndirmeye yakın bezelyeleri ekleyin, suyunu iyice çeksin.

Söndürdükten sonra tercihe göre karabiber ekleyin soğumaya bırakın.

2 bardak süt, 1 bardak sıvı yağ ve bir yumurtayı çırpın.

1 adet yufkayı açın ve üzerine süt karışımını sürün.

Yufkanın her yeri ıslanmış olsun.

Önce yanları katlayıp dikdörtgen elde edin.

Katlanan kısımlara tekrar süt karışımı sürün.

Kısa kenarları tekrar katlayarak kare elde edin.

Bıçak yardımı ile keserek 4 adet küçük kare elde edin.

Her bir kareye tavuklu harçtan koyun ve zarf ( bohça ) şeklinde katlayın.

Ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine sıralayın.

Bu şekilde 5 adet yufkadan 20 adet çıkıyor.

Üstlerine yumurta sarısı sürün,çörek otu serpin.

200 derece fırında 25 dakika pişirin

KIYMALI KOL BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

5 adet yufka

İç harcı için;

500 gram orta yağlı dana kıyma

1 adet havuç rendesi

2 adet orta boy soğan

Tatlı kırmızı toz biber

Karabiber

Sıvı yağ

Tuz

Sosu için;

6 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı elma sirkesi

5 yemek kaşığı un

1 şişe soda/madensuyu

1 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

Hazırladığımız sostan yarım çay bardağı

2 yumurtanın sarısı

Soğanlarımızı yemeklik doğruyoruz. Havucumuzu rendeleyerek ayrı bir yerde hazır tutuyoruz. Havuç koymamızın sebebi; lezzetleri dengelemesi adına oluyor. Tadı hissedilmiyor olsa da börek içinde, tuz ve baharatlarda özellikle kıymalı soslarda kullanmanızı öneririm.

Soğanlarımız pembeleşinceye kadar 4 yemek kaşığı yağla pişiriyoruz.

Rende havucumuzu da ilave edip, işleme devam ediyoruz. Kıymamızı da ekliyoruz. Suyunu salıp çekene kadar hiçbir baharat koymuyoruz, burası önemli

Suyunu tekrar çekince tuzumuzu ve baharatlarımızı katıyoruz.,

Harmanlanması için 5 dakika kadar yüksek ateşte karıştırarak pişiriyoruz.

Ilınması için bir kenara bırakıyoruz.

Sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz, Ve bir çay bardağı kadar ayırıyoruz. En son üstüne sürmek için. Sos; boza kıvamında olmalıdır.

Yufkalarımızı teker teker geniş bir yüzeye seriyoruz, üstüne sosumuzdan bolca sürüp, ikiye katlıyoruz.

Katlanmış olan yufkamızın tekrardan üzerine sosumuz dan sürüp, geniş olan kısmına harcımızı ilave ediyoruz.

Kenarlarından içe doğru katlayıp, döndürerek sarıyoruz.

İlk yufkayı tepsiye ortalayıp, etrafından döndürerek işleme devam ediyoruz. Fotoğraflar yardımcı olacaktır.

Sırasıyla kalan yufkalarımızı da tepsimizdekilerin dışına doğru genişleyecek şekilde yerleştiriyoruz.

En son üzerine ayırdığımız sos ve iki yumurta sarısını çırpıp güzelce her tarafına bulaşacak şekilde sürüyoruz.

Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 45/50 dakika orta rafda yeterli oluyor. Son 5 dakika kontrollü sadece üstten ısıtma yaparsanız; bir tık daha çıtır olacaktır.

BOŞNAK BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ

1 + 1/4 su bardağı su

4 su bardağı un (yaklaşık)

1 yemek kaşığı tuz (silme)

150 gr. tereyağı (eritilmiş)

1 çay bardağı sıvı yağ

Ispanaklı börek harcı (ıspanakla, soğanı hafif kavurarak yaptım. Ocaktan aldıktan sonrada biraz peynir ekledim)

Üzerine sürmek için

1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı yoğurt

Ilık suya elenmiş un ve tuzu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın ve pürüzsüz olana kadar yoğurup yarım saat kadar dinlendirin.

Hamuru 4 veya 5 parçaya bölerek yuvarlayın ve yine yarım saat kadar dinlendirin.

Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açarak ( açarken merdaneyi içten dışa doğru kullanın) katı-sıvı yağ karışımı ile her yerini yağlayın.

Kenarlardan çekerek (eşit şekilde) hamuru inceltmeye başlayın. Açtıkça yağı çekeceğinden, ara sıra hamuru yağlayın.

Hamuru inceltip büyüttükten sonra, kenarlarına börek harcından yayın.

Hamuru yine çekerek harcın üzerine kapatıp rulo yapmaya başlayın.

Tekrar çekerek ve ara sıra yağlayarak hamuru inceltip ortaya doğru rulo yapmaya devam edin.

Artık çekilmeyecek kadar hamur inceldiğinde, ortadan kesik atık büyük simit halkası gibi olan hamuru hafif çekerek uzatıp, yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine ortadan başlayarak spiral seklinde yerleştirin.

Tüm bezeleri yanı şekilde açtıktan sonra hamurun üstüne tereyağı yoğurt karışımı şurup önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.