ELİF ÇARMAN
Pizza, makarna, salata ve birçok yemekte kullanılan mozzarella peyniri, İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Mozzarella peynirine ise markette cep yakan fiyatlar ödemektense evde doğal ve ucuza yapmak halletmek mümkün.
Evde mozzarella peyniri yapmak sandığınızdan daha kolay. Doğal, katkısız ve taze bir mozzarella peynir için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Kendi mozzarella peynirinizi yaparak hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek oluşturabilirsiniz. Şimdi mutfağa girme zamanı...
Malzemeler:
1 litre tam yağlı süt (Pastörize edilmemiş süt daha iyi sonuç verir),
1 bardak sirke (Beyaz sirke veya elma sirkesi kullanabilirsiniz),
1/4 çay bardağı içme suyu,
1 tatlı kaşığı tuz,
Sütü ısıtın: Sütü geniş bir tencereye alın ve orta ateşte hafifçe ısıtmaya başlayın. Sütü 85°C'ye kadar ısıtın (Kaynamamasına dikkat edin, hafif buhar çıkması yeterlidir.)
Sirkeyi ekleyin: Süt ısınınca içine yavaş yavaş 1 bardak sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Birkaç dakika içinde süt kesilmeye ve pıhtılaşmaya başlayacaktır.
Peyniri süzün: Pıhtılaşan sütü tülbent veya ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Peynir altı suyunu tamamen süzerek ayırın. Peyniri tülbent içinde 5-10 dakika kadar bekletin ve fazla suyunu sıkın.
Tuzu ekleyin ve yoğurun: Peynir hala sıcakken içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Elinizle yoğurarak şekil verin ve esnek hale getirin.
Peyniri şekillendirin ve soğutun: Peyniri yuvarlak top haline getirebilir veya dilimleyebilirsiniz. Soğuk su dolu bir kaba koyarak 15 dakika bekletin.