Mardin'in meşhur lezzeti kara nohut tescillendi! Omega-3 zengini besinle yemek tarifi

Mardin'de yetişen kara nohut tescillendi. 2 bin yıllık bir geçmişi olan kara nohuttan tencere yemeği yapılıyor. İçerisinde Omega-3 bulunan kara nohut besin değeri yüksek bir ürün. İşte Mardin'in tescilli ürünüyle yemek tarifi...

IHA

Mardin'e özgü 1000 yıllık geçmişi olan kara nohut tescillendi. Yöre halkının çok sevdiği Omega-3 zengini bu besinle çeşitli yemekler yapılıyor.

2 BİN YILLIK TARİHİ OLAN BESİN VİTAMİN DEPOSU

Turizm şehri Mardin'in yöresel ürünü Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi. Kara nohut yemeğinin tarifini veren Şef Zelal Türk, kara nohutlu yemeği şöyle anlatıyor:

"Bölgemizde olan kara nohut yüzyıllardır bu topraklarda yetişen fakat bilmediği bir üründür. Kimse bilmiyor daha yeni yeni bunun farkına varıyoruz. Kendi değerlerimizin zenginliklerimizin yeni yeni farkına vardık. Kara nohut bizim tarihimizde 2 bin yıllık tarihi olan bir ürün. Bugün tescillenmiş olması bizim için büyük bir gururdur. Bu yemek bildiğimiz sulu nohut gibi yapılıyor fakat biraz daha fazla suda kalması gerekir. Bir gece önceden suda kalması gerekiyor. Çok özel bir nohuttur ve vitamin değerleri yüksektir. İçinde omega 3-6 bulunur, besin değeri çok yüksek ve bol enerji verir."

KARA NOHUTLU YEMEK TARİFİ

Pişirme aşamasından bahseden Türk, "Kuru soğanımızı kavurorsunuz tabii bir gün önceden nohutları suya bastırıyoruz. Sabah kalkınca onu birkaç kere temiz suyla yıkarız. Biraz salça biraz baharat ile eti ekleyip kavuruyoruz. Üzerine nohutunu döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynaması 60 dakika sürüyor" dedi.