AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Mezopotamya'nın zengin mutfağına sahip olan Güneydoğu Anadolu'da foklorik bir çok lezzet var. Özellikle et ve hamurdan oluşan bu lezzetler arasında en popüler olanı Şam böreğidir. Yörede kahvaltı olarak tüketilen bu lezzet beş çayına ya da akşam yemeğinde de tüketilir.
Günümüzdeki popüleritede artan iş ve okul ortamı için de ideal bir yiyecektir. Şam böreği yörede aslında Arap ve Kürtler tarafından sıklıkla yapılan bir lezzettir. Mardın'da sembusek, Batman'da şamborek olarak geçer.
250 gram kıyma
Yarım demet maydanoz
Yarım adet kuru soğan
Bir tatlı kaşığı kadar biber salçası
Bir tatlı kaşığı kadar domates salçası
Karabiber, toz biber ve tuz gibi baharatlar
Hamuru için;
3 su bardağı un
1 çay kaşığı toz maya
Yarım çay kaşığı kadar tuz
Yarım çay kaşığı kadar şeker
Alabildiğince su ılık olması gerek
Öncelikle maydanoz ve soğanı ince kıyım kesin.
Bir tavaya yağ koyup bunları kızartın.
Üzerine kıyma, salça ve baharatları atıp karıştırın.
İyice piştikten sonra ocaktan alın soğumaya bırakın.
Diğer yandan bir kapın içine unu koyun.
Tuz şeker mayayı ekleyip azar azar su ekleyip yoğurun.
Kulak memesi kıvamında yoğurmayı bırakın.
Akabinde üzerini kapatın.
20 dakika sonra avuç içi kadar hamuru alıp oklava ile açın.
Açtığınız hamurun iç kısmına yaptığınız karışımı koyun.
Kenarlarını diğer kısmın üzerine koyup kapatın.
Hamur ve iç bitene kadar hepsini böyle hazırlayın.
Aynı zamanda derin bir tavaya 2 su bardağı sıvı kay koyun.
Kızgın olunca börekleri içine atın.
Ardından çevirin.
Yağ çeken peçeteye koyun.
Afiyet şifa olsun...