AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Mantar dolması tarifi Benim Yemeğim'in bugünkü menüsü oldu. Kıymalı harçla doldurulan mantarın beşamel sosla buluşması sofrada iştah kabartacak. Eğer farklı yemek tarifi için internette "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız Şef Rafet İnce'nin önerdiği mantar dolmasını mutlaka denemelisiniz.
Mantar dolması kıymalı harç, beşamel sos ve domates sos olmak üzere üç aşamada hazırlanıyor. İşte mantar dolmasının yapılışı ve malzemeleri...
MANTAR DOLMASI İÇİN MALZEMELER
5 adet mantar
100 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Beşamel sos için:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı muskat
1 adet yumurta sarısı
Tuz ve karabiber
Domates sos için:
3 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 dal taze fesleğen
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Üzeri için:
50 gram taze kaşar
MANTAR DOLMASININ YAPILIŞI
Mantar dolması tarifi yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında kavuruyoruz. Sarımsak, kıyma, salça, pul biber, tuz ve karabiber ekleyerek harcımızı kavuruyoruz. Kavrulan kıyma harcına su ekleyerek biraz daha pişiriyoruz.
Saplarından ayırdığımız mantarları fırın kabına alarak içine kıymalı harcı dolduruyoruz. Üzerlerine beşamel sos ve rendelenmiş kaşar ilave ederek fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
BEŞAMEL SOSUN YAPILIŞI
Tereyağı ve zeytinyağında unu kavuruyoruz. Kavrulan una süt ekleyerek karıştırıyoruz. Kıvam alan beşamel sosa muskat, tuz ve karabiber ekliyoruz. Son olarak yumurta sarısını ilave ederek ocağın altını kapatıyoruz ve hızlıca çırpıyoruz.
DOMATES SOSUN YAPILIŞI
Zeytinyağında salçayı kavuruyoruz. Rendelenmiş domates, tuz ve karabiber ekleyerek pişiriyoruz. Son olarak doğranmış fesleğen ekleyerek biraz daha pişiriyoruz.
Tabağın tabanına domates sosu yayarak pişmiş olan mantar dolmalarını üzerine yerleştirip servis ediyoruz.