Manisa'nın 41 çeşit baharatlı mesir macununa AB'den tescil! İşte faydaları

Manisa'nın geleneksel lezzeti mesir macunu Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan mesir macununun vücuda birçok faydası bulunuyor. İşte tescilli Mesir macununun faydaları...

Nur Sena Sarıtaş

Manisa'nın bin derde deva Mesir macunu Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Bu haberi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, duyurdu. Peki, mesir macunu nasıl bir lezzet, mesir macununun faydası ne?

AB'den coğrafi işaret tescili alan 28'inci ürünün Manisa mesir macunu olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Manisa'ya ve ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler için yoğun çaba sarf ediyoruz. AB süreci devam eden 65 coğrafi işaret ve 6 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, mesir macununun Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasıyla ilgili, "Şehzadeler diyarı Manisa'mızın şifasıyla ünlü mesir macunu artık sınırları aşıyor." ifadelerini kullandı.

Yumaklı, konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Katkı maddesi ve koruyucu içermeyen, 41 çeşit baharat ve bitkiden oluşan mesir macununun AB'den tescil aldığını anımsatan Yumaklı, "Şehzadeler diyarı Manisa'mızın şifasıyla ünlü mesir macunu artık sınırları aşıyor. AB Coğrafi İşaret Tescili alan Manisa mesir macunu ile tescilli ürün sayımız 28'e yükseldi." değerlendirmesini yaptı.

MESİR MACUNUNUN FAYDALARI

İştah açıcıdır

Kan dolaşımını düzenler

Yorgunluğu giderir

Hormonları çalıştırır

Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o sene yılan sokmayacağına, mesir macunu yiyen genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.

MESİR MACUNUNDA NELER VAR?

Mesir macununun yapımında zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.