ELİF ÇARMAN
Yıkandıktan sonra sertleşen, neredeyse taşa dönen havlular artık kabus olmaktan çıkıyor. Banyodan sonra yumuşacık, mis gibi kokan bir havluyla sarılmak herkesin hakkı. Ancak çamaşır makinesinden çıkan havlular zamanla hem dokusunu kaybediyor hem de ciltte tahrişe yol açabilecek kadar sertleşebiliyor.
Havluların yıkandıkça sertleşmesinin en büyük nedeni; deterjan kalıntıları, kireçli su ve yanlış kurutma yöntemleridir. Özellikle yumuşatıcılar, zamanla havlunun liflerinin tıkanmasına neden olur. Bu da havlunun su emiciliğini azaltır ve dokusunu bozar. Ancak doğal bir yöntemle, hem bu kalıntılardan arınmak hem de havluların ilk günkü yumuşaklığına kavuşmasını sağlamak mümkün.
Yıkama sırasında çamaşır makinesinin, yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı beyaz sirke eklemek; havlulardaki deterjan ve kireç kalıntılarının çözülmesine, yumuşaklık hissine, havluların su emiciliğinin artmasına, sertlik, sert koku ve cansızlığın tamamen ortadan kalkmasına, kimyasal yumuşatıcı kullanılmadığı için daha sağlıklı bir temizlik sağlanmasına yardımcı olur.
Havlularınızı çamaşır makinesine yerleştirin.
Deterjanı her zamanki gibi ana göze koyun.
Yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı beyaz sirke ekleyin.
40-60 derece arasında bir yıkama programı seçin.
Havluları düşük ısıda kurutun ya da açık havada doğal olarak kurumaya bırakın.
Aşırı deterjandan kaçının. Fazlası hem sertlik yapar hem çamaşırda kalıntı bırakır.
Yumuşatıcı yerine her yıkamada sirke kullanabilirsiniz.
Zaman zaman karbonatla da yıkama yaparak ferahlık katabilirsiniz.
Kurutma makinesi kullanıyorsanız, düşük ısı ve kısa süre tercih edin.