Merve Kantarcı Çulha
Balkan mutfağının olmazsa olmazlarından biri de şopska salatası. Şopska salatası ne kadar basit görünse de iyi malzeme seçimi çok önemli. Domates sulu, peynir tuzlu, zeytinyağı kaliteli olmalı. Orijinal tarifte biber genellikle közlenmez, çiğ kullanılır. Fakat birçok Balkan şehrinde şopska salatası bibersiz sunuluyor. Peynir olarak Balkanlara özgü brined white cheese (tuzlu salamura beyaz peynir) kullanılır. İşte farklı yaz salatası arayanlara şopska salatası tarifi...
ŞOPSKA SALATASI TARİFİ MALZEMELER
3 adet domates (olgun, sulu)
1 adet salatalık
100–150 g beyaz peynir (veya ezine/feta)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke (elma ya da üzüm)
Tuz (damak tadına göre)
Süslemek için zeytin
İsteğe göre soğan ve çiğ biber
ŞOPSKA SALATASI TARİFİ
Domatesleri ve salataları çok küçük olamayacak şekilde küp küp doğrayın.
Salatalığı yarım ay şeklinde doğrayın. (İster soyulmuş ister kabuklu)
Tüm doğranmış sebzeleri büyük bir kâsede birleştirin. Zeytinyağı, sirke ve tuzu bir kapta karıştırıp salatanın üzerine dökün. İyice karıştırın.
Üzerine rendelenmiş veya ufalanmış beyaz peynir serpin. Geleneksel sunumda peynir daima üstte olur, karıştırılmaz. Zeytinle süsleyin.