AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Limonlu tatlılar sevilerek tüketiliyor. C vitamini deposu olan limon sadece ekşiliğiyle değil lezzeti ve rengiyle de sofralarda yerini alıyor. Limon sevenler için iftar menüsüne limonlu tatlıları bir araya getirdik.
1. LİMONLU CHEESECAKE
İftardan sonra hafif tatlıları seviyorsanız limonlu cheesecake tam ağzınıza layık. Üstelik daha da hafif olması için muhallebili bir tarif hazırladık. İşte çay yanına nefis limonlu tatlının tarifi...
LİMONLU CHEESECAKE TARİFİ İÇİN MALZEMELER
2 paket burçak bisküvi
100 gr biraz fazla eritilmiş margarin veya tereyağı
MUHALLEBİSİ İÇİN MALZEMELER;
1 su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı nişasta
5 su bardağı süt
1 paket vanilya
LİMONLU SOS İÇİN MALZEMELER;
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
6 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 limon suyu
1 limon rendesi
1 paket vanilya
(İsteğe bağlı 1 çay kaşığı zerdeçal. Renk vermesi için. )
LİMONLU CHEESECAKE TARİFİ
1. Bisküvileri robottan geçirin. Erittiğiniz margarini üstüne döküp karıştırın. Bisküvili harcı kalıba dökün ve üzerine bastırarak yerleştirin. Kalıbımızı daha sonra buzdolabında bekletin.
2. Diğer taraftan muhallebiyi yapmak için vanilya hariç bütün malzemeleri tencereye alın. Karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Muhallebiyi ocaktan alarak vanilya ekleyip tekrar karıştırın. Muhallebiyi biraz soğutun. İlk sıcaklığı çıkan muhallebimizi bisküvili harcımızın üzerine dökün ve tekrardan dolaba kaldırın.
3. Limonlu sos için vanilya hariç diğer malzemeleri ocağa alın. Karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız limonlu sosun içine vanilya ekleyip tekrar karıştırın.
4. İlk sıcaklığı çıkan limonlu sosu muhallebinin üzerine dökün ve bir gece buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
2. LİMON SOSLU İRMİK TATLISI
Limon soslu irmik helvası aslında bildiğiniz sütlü irmik helvası üzerine limonlu sos yapılan bir tatlı çeşidi. İftar sonrası çay yanına muhteşem bir tercih olabilir. İşte Şef Rafet İnce'nin önerisi...
SÜTLÜ İRMİK TATLISI İÇİN MALZEMELER
4 su bardağı süt
8 yemek kaşığı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
LİMON SOSU İÇİN
2 adet limon
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı zerdeçal
LİMON SOSLU İRMİK HELVASININ YAPILIŞI
Süt, şeker, irmik ve vanilyayı süt çekene kadar kaynatıyoruz. Parlaması için tereyağı ilave ettikten sonra biraz daha karıştırıyoruz. Tart kalıbına harcımızı eşit bir şekilde yayıyoruz ve soğuması için buzdolabında bekletiyoruz.
LİMON SOSUNUN YAPILIŞI
Limonların kabuklarını rendeledikten sonra limonların suyunu sıkıyoruz. Nişasta, şeker, zerdeçala su ekledikten sonra çırpıyoruz. Tavaya alıp 5 dakika çektiriyoruz. İrmiği dilimleyip tabağa aldıktan sonra üzerine limon sosunu gezdiriyoruz.
2. LİMONLU KEK
İftar sonrası çay yanına en sevilen lezzetlerden biri de limonlu kek. Hem kolay hem pratik.
LİMONLU KEK TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1 su bardağı şeker
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
İsteğe göre yarım çay bardağı çoko damla
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limonun rendesi
2.5 su bardağı un
LİMONLU KEK TARİFİ YAPILIŞI
1. Öncelikle her kek tarifinde olduğu gibi yumurta ve şekeri iyice çırpın.
2. Yumurtanın üzerine süt, sıvı yağ ve vanilya ekleyin ve karıştırın.
3. Rendelediğiniz limonun kabuklarını ekleyin ve suyunu da karışıma sıkın. Ardından çoko damlaları da ekleyin.
4. Son olarak un ve kabartma tozunu da ilave ederek hamuru karıştırın. Unu elerseniz kekiniz daha güzel kabarır.
5. Kek hamuru margarinle yağlanmış kalıba dökerek 180-200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin.
6. Keki pudra şekeri, fıstık veya limonla süsleyerek servis edebilirsiniz. Dileyenler üzerine sos da hazırlayabilir. Aynı ölçüleri limon yerine portakalla da deneyebilirsiniz. Afiyet olsun.