ELİF ÇARMAN
C vitamini deposu limon, yemeklere ve salatalara kattığı lezzetiyle mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Asidik bir meyve olan limon Akdeniz ikliminde yetişiyor. Faydaları saymakla bitmeyen limon çoğu zaman hızlı bir şekilde çürüyebilir.
Çabuk çürüyen limonu taş gibi taze tutan yöntem ise çok basit. Peki ama nasıl? Limonların taş gibi tazeliğini korumanın oldukça pratik ve etkili yöntemleri var. İşte çabuk limonları haftalarca taş gibi taze tutan çürüyen o yöntem...
Su dolu bir kapta limon saklamak, çabucak çürümesini engellemenin en pratik yolu olabilir. Su dolu kap yöntemiyle limonları haftalarca taş gibi taze tutabilirsiniz.
Hazırlanışı:
Bir kaba temiz su doldurun. Ardın limonları içine yerleştirin ve kapağını kapatın. Buzdolabında saklayacağımız limon kabının suyunu birkaç günde bir değiştirin. Bu yöntem ile limonları haftalarca taze tutabilirsiniz.
Limonların çürümesini engellemek için en etkili yöntemlerden birisi de hava ile temasını kesmek olabilir. Limonların hava ile temasını kesmek için streç filmden yardım alabilirsiniz.
Hazırlanışı:
Her bir limonu streç filmle sıkıca sarın. Tek tek streç filmle sardığınız limonları buzdolabına yerleştirin. Streç yöntemi, limonların nemini koruyarak çürüme süresini geciktirir.
Cam kavanoz içinde limon saklama yöntemi bir diğer alternatiflerden biridir. Cam kavanozda limon saklamak etkili ve pratik bir yöntem olabilir.
Hazırlanışı:
Limonları yıkayıp, kurutun. Temiz ve kuru limonları cam kavanozlara yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde limonlarınız hava almadan taze kalır.
Limonları taze tutacak geleneksel yöntemlerden biri tuzlamaktır. Limonları tuzlamak, çürümesini geciktirir ve tazeliğini korumasına yardımcı olur.
Hazırlanışı:
Limonları iyice yıkayıp peçete ile kurulayın. Limonları ortadan ikiye kesin ve içlerine tuz sürün. Daha sonra tuzladığınız limonları temiz bir kavanoza yerleştirin ve kapağını kapatın. Tuzladığınız limonları buzdolabında saklayabilirsiniz.
Limonların haftalarca tazeliğini korumasının bir diğer yöntemi de derin dondurucuda saklamaktır. Derin dondurucu yöntemi limonun tazeliğini aylarca koruyabilir.
Hazırlanışı:
İlk olarak limonları yıkayın ve kurutun. Limonları ister dilimleyerek ister de bütün bir şekilde dondurabilirsiniz. Dilimlediğiniz veya bütün olarak kullanacağız limonları bir dondurucu poşetine doldurun. Ardından poşetin havasını alarak sıkıca bağlayın ve dondurucuya yerleştirin.