LGS ve YKS'ye geri sayım başladı! Uzmanlar başarının anahtarını açıkladı

LGS'ye ve YKS'ye sayılı günler kaldı. Stres yapan öğrencilere ve ailelere uyarıda bulunan psikologlar, sınav kaygısına karşı başarı için önerilerde bulundu. İşte LGS'de ve YKS'de başarının anahtarı...

IHA

Bu hafta sonu gerçekleşecek olan Liselere Geçiş Sınavı(LGS) ve 8-9 Haziran'da gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için uzmanlar uyarıda bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, sınav tarihi yaklaşan öğrencilere başarının anahtarını anlattı.

SINAV KAYGISINA KARŞI BAŞARININ ANAHTARI

Sınavı gelecekteki mutluluk ve başarının tek ölçütü olarak görülmemesi gerektiğini belirten Ekici, sınav kaygısı için şunları önerdi:

"Aileler çocuklarına destek olmalı ve kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamalı bu süreçte özenli davranmalıdırlar.

Belirli düzeyde yaşanan kaygı bizi kendimize getirir ve olası durumlara karşı uyanık kalmamızı sağlar. Bu yüzden belirli düzeyde heyecan duygusu yaşamaktan öğrencilerimiz endişelenmemelidirler.

Alternatiflerin olması kişide yaşanacak yoğun kaygıyı azaltır" ifadelerini kullandı.

Sınav gecesi kötü sonuçlara düşünerek kendinizi yormayın, olumsuz düşünceler aklınıza geldiğinde dikkatinizi başka alana kaydırın.

Uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat edin. Sınavda süreyi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın.

Sınavın sonucuna değil sınav süresine ve performansınızı en iyi şekilde kullanabilmek için sorulara odaklanın.

Dikkatinizi diğer adaylara çevredeki herhangi bir ses veya gürültüye değil sınav kitapçığınıza sorulara ve cevap kağıdınıza verin.

Sınav kaygılarını azaltacak teknikleri sınav öncesinde öğrenin. Baş edemediğiniz durumlarda uzmandan yardım alın.

Sınav hiçbir şeyin sonu değil birçok şeyin başlangıcıdır. Olumsuz düşünceleriniz fark edip onları değiştirmek ve belli sınav taktikleriyle bu süreci daha sağlıklı hale getirmek mümkün.

Sınav sizin değerinizi ölçen bir sınav değildir. Kişinin kendini değerli hissetmesi için tek şeyin kişinin kendini koşulsuz sevmek olduğunu her ne durumla karşılaşırsanız karşılaşın kendinizi sevmeyi unutmayın.

Sizi etkileyecek olumsuzluklara kulağınızı tıkayın. Her bireyin sınavla baş etme yöntemi bireye özgü olmalı bunun için uygun yöntem ve teknikleri edinebilmek için uzmana başvurun."