HİLAL ÇAKIR
Herkesin en sevdiği böreklerden biri olan kıymalı böreğin rakibi, hazır yufkalı mercimekli börek oldu. Hazır yufkalı mercimekli börek tarifi hem çok lezzetli hem de çok pratik yapılıyor. Dışı çıtır, içi yumuşacık ve bol lezzetli hazır yufkalı mercimekli börek tarifi hem pratikliği hem de doyuruculuğuyla gönülleri fethediyor. Üstelik protein deposu yeşil mercimekle hazırlanıyor, mercimekli böreği sağlıklı bir börek alternatifi haline getiriyor.
Hazır yufkalı mercimekli börek; haşlanmış yeşil mercimekle hazırlanan iç harcın, yufkayla minik toplar halinde sarılarak fırınlanmasıyla ortaya çıkan nefis bir tarif. Kızartmadan, zahmetsizce fırında pişiyor ve çıtır çıtır oluyor. İster çay saatinde isterseniz de misafir sofralarında rahatlıkla sunabilirsiniz. İşte lezzeti kıymalı börek ile yarışan hazır yufkalı mercimekli börek tarifi...
Hamur için malzemeler:
3 adet yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta (sarısı üzerine)
İç harcı için malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber, kimyon
İsteğe göre pul biber veya kekik
Mercimekleri haşlayın: Yeşil mercimeği bol suda haşlayın, yumuşayınca süzüp kenara alın.
İç harcı hazırlayın: Soğanı küçük küçük doğrayın, sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyin, ardından haşlanmış mercimekleri ilave edin. Baharatlarla tatlandırın ve karıştırıp soğumaya bırakın.
Sosu karıştırın: Sıvı yağ, süt ve yoğurdu bir kasede karıştırın.
Yufkaları hazırlayın: Yufkayı tezgâha serin, sosla hafifçe her yerine sürün. Üçgen parçalar kesin (sigara böreği gibi).
Top şekli verin: Her üçgenin geniş ucuna 1 tatlı kaşığı mercimekli harç koyun. Uçlarını kapatarak top haline getirin.
Tepsiye dizin: Hazırladığınız top börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, isterseniz susam veya çörek otu serpin.
Fırınlayın: Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.