Lekeli ciltlerde bu hatalara dikkat! Yüzünüz mahvolabilir

Ciltte kızarıklık, kuruluk, lekelenme, kırışıklıkta artış ve kaşıntı en sık karşılaşılan sorunlar. Peki, güneşe yeni kavuşmuşken cilt nasıl korunur? İşte lekeli ciltlere güneş önerileri...

IHA

Cilt sorunlarının başında kızarıklık ve cilt lekeleri geliyor. Güneşli bugünlerde güneş kreminin önemine değinen uzmanlar, cilt lekelerinden korunmanın yollarını açıkladı.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, lekeye yatkın, rozaseli, hassas ve alerjik ciltler için yaz mevsimine geçişlerde ve güneşin yoğun olduğu dönemlerde dikkat etmek gerektiğini söyledi.

CİLT LEKELERİNDEN KORUYAN ÖNLEMLER

Cilt bakımında önemli olan sade bir rutin oluşturmak ve bu rutine devam edebilmektir.

Deride rutinimizin başlıca basamakları temizlemek, nemlendirmek ve güneşten korumaktır.

30'lu yaşlardan sonra antiaging etkisi olan retinollü ürünler, AHA/BHA denilen asitler rutine eklenmelidir. Bu standart bakım cilt C vitamini, hyaluronik asit ve niasinamid gibi serumlarla desteklenebilir. Ama olmazsa olmazlarımız günde 2 kez temizleme, nemlendirme ve yaz-kış güneşten korumadır.

30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 ise 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97'dir. Yüzde 100 koruyan bir güneşten koruyucu olmasa da 30 faktörden sonrasında koruma oranları çok değişmemektedir.

Çok açık tenli olanlar veya güneş hassasiyeti ile seyreden hastalığı olanlarda 50 faktör koruma olması önemlidir. Tamamen koruyan bir güneş kremi yoktur. Güneşten koruyucuya ilaveten şapka, gözlük ve giysi ile güneşten korunmalıdır.

Lekelerin artmasında UVA'nın yanı sıra görünür ışık da katkıda bulunmaktadır. Görünür ışığın en büyük kaynağı gün ışığı olsa da elektronik araçlar, televizyon, bilgisayar ekranı ve LED lambalar da görünür ışık yaymaktadır. Bu nedenle lekeye yatkın ciltlerde evde de güneşten koruyucu sürülmelidir.

Lekeli hastalarda güneşten koruyucu geniş spektrumlu olmalı ve titanyum, demir oksit ve çinko oksit içeren tinted (renkli) formlar tercih edilmelidir.

Normal ciltlerde normal güneşten koruyucular kullanılabilirken hassas- kuru-yağlı-pigmentli ciltlerde deri tipine uygun koruyucu seçilmelidir.

SABUNLARA DİKKAT

Cilde uygun, deri pH'sı ile uyumlu temizleyicilerle cildimizi temizlememizi vurgulayan Karadağ, sabunlarla ilgili şunları söyledi:

"Sabunların pH'sı deriye uygun olmayıp deriyi daha fazla kurutur. Deri pH'sı 4.5-5.5, sabunlarınki ise 8.5-9 arasındadır, bu yüksek pH derinin asidik yapısını bozarak doğal mikrobiyom dengesini de bozmaktadır. Kuru ciltler sabunla daha fazla kuruyarak egzema gelişimi kolaylaşmaktadır. Yağlı ciltlerde de sabunlar cildi çok kurutarak bariyer tabakasını bozmakta ve deri daha fazla yağlanmaktadır. Bu nedenle deri tipine uygun dermatolojik olarak test edilmiş sabun içermeyen dermokozmetik temizleyiciler tercih edilmelidir."

Ender Saraç AKŞAM'a konuştu! Diyabet için doğal çay tarifi şekeri düşürüyor

Patatesi bir de böyle deneyin! Diyete ihtiyacınız olmayacak