Et soslu lazanya her zaman akşam yemeğinin yıldızı ve sofraların vazgeçilmezleri arasında. MasterChef adlı yarışma ile gündeme gelen bu yemekte makarna, ricotta, ev yapımı et sosu ve tonlarca peynirle yapılan ev yapımı lazanyanın tarifi, malzemeleri ve pratik yapılışına ilişkin detaylar haberimizde. Söz konusu internet aramalarında "Lazanya nasıl yapılır, malzemeleri neler? Lazanya tarifi, evde pratik yapılışı nasıl?" sorusuna yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.
En popüler İtalyan tariflerinden biri olan lazanya, kırmızı kıyma sosu ve beyaz sos (beşamel) ile makarna yapraklarından yapılan bir yemektir. İşte mevcut malzemelerden biraz uyarlanmış, basit bir lazanya tarifi.
LAZANYA MALZEMELERİ NELER?
9 yaprak lazanya
1 soğan
400 gr kıyma
3 domates
1 yemek kaşığı salça
2 sivri biber
2 kereviz sapı
2 havuç
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
1 çay bardağı su
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel sos için;
3.5~4 su bardağı süt
60 gr tereyağı
2 yemek kaşığı tepeleme un
Tuz
Rendelenmiş muskat
LAZANYA NASIL YAPILIR? İŞTE PRATİK TARİFİ
Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında kavurun. Sarımsağı ince doğrayıp soğanla karıştırın. Kıymayı ekleyip yüksek ateşte 10 dakika pişirin. Salça ekleyin.
Havuçların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve kıymaya ekleyin. Kereviz saplarını ve biberleri 1 cm kalınlığında doğrayarak ilave edin.
Domatesin 2 tanesini rendeleyip su ile birlikte kıyma karışımına ekleyerek orta ateşte pişirin.
Küp şeklinde doğranmış domatesi ve baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Beşamel sos için, tereyağını eritin. Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin.
Tuz ve rendelenmiş muskatı ilave edip koyulaşıncaya kadar pişirin. Fırın kabının tabanına az miktarda beşamel sos yayın.
Üzerine yan yana üç lazanya dizin. Üzerine beşamel sosun 1/3'ünü yayın ve kıymalı harcın yarısını yayın. Kaşar peynirinden bir miktar serpiştirip üzerine lazanya dizin. Aynı işlemi tekrarlayın.
En üste beşamel sos döküp kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Lazanya Püf Noktaları
Lazanyaların haşlanıp haşlanmaması durumu markasına göre değişiklik gösterecektir. Kullandığınız lazanyanın paketinin üzerindeki açıklamaları okuduğunuzda nasıl yapacağınız belirtilmiş olacaktır. Eğer haşlanması gereken bir lazanya kullanıyorsanız ve haşlamadan yapmışsanız lazanyalarınız sert kalacaktır.
Beşamel sosu yaparken unu gereğinden fazla kavurmamalısınız. Güzel bir şekilde karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde etmelisiniz.
Lazanya yapraklarının yapışmaması için fırın kabınızı yağlamalısınız.