Kuzey Kore'nin ilginç yasakları! Gülümsemek bile yasak

Dünyanın en dışa kapalı olan ülkesi olan Kuzey Kore'deki yasakları hiç duydunuz mu? Birçoğumuzun günlük hayattaki rutinlerinin başka bir ülkede yasak olduğunu düşünün. İşte o ülkelerden biri olan Kuzey Kore'de yasak olan ve bize ilginç gelen şeyler…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Kuzey Kore; yabancıların özel izinle girebildiği ve vatandaşların neredeyse özgürlüklerinin bulunmadığı bir ülke. Ancak vatandaşlar ne acımasız kurallarla yaşadıklarının ne de kısıtlandıklarının farkında değil. Hadi gelin "internetin olmadığı bir dünya mümkün mü?" sorusuna cevap niteliğinde olan Kuzey Kore'de yasak olan fakat bizim günlük hayatta sıklıkla yaptığımız şeylere birlikte bakalım!

1- Televizyon izlemek

Dizi, film bağımlılarının asla yaşayamayacağı bir ülke olan Kuzey Kore'de vatandaşlara yalnızca kendi kanallarını izleme izni veriliyor. Aksi takdirde televizyon izlemeleri hatta dış radyoları dinlemeleri dahi yasak.

2- Ülke dışına çıkmak

Seyahat etmek çoğu insan için vazgeçilmez aktivitelerden biri. Ancak Kuzey Kore'deki vatandaşların böyle bir şansı bulunmuyor. Zorunlu bir seyahat olduğu takdirde devletin onayı ile birlikte çıkışlarına izin veriliyor. İzinsiz gitmeye çalışanların birçoğunun hayatlarını kaybettiği biliniyor.

3- Telefonla konuşmak

Kuzey Kore'de uluslararası telefon görüşmesi yapmak da yasaklar arasında. Bu yasağı çiğnemeniz ise öldürülmenize sebep olabilir.

4- Gülümsemek

Yok artık diyeceğiniz yasaklardan biri de gülümsemek. Kuzey Kore'nin eski devlet başkanlarından Kim Il-sung'un ölüm yıldönümü olan 8 Temmuz'da gülümsemek yasalara aykırı. Evet yanlış duymadınız. Ayrıca sadece gülümsemek de değil; gürültü çıkarmak, alkol tüketmek ve doğum günü kutlamak gibi şeyler de 8 Temmuz'da yasak olan durumlar arasında.

5- İnternet kullanmak

İnternetsiz bir dünya Kuzey Kore'de mümkün. İnternet kullanmak bir tehdit olarak görüldüğünden yasalara aykırı davranışlardan biri sayılıyor.