Kuşburnunun faydasını duyan kuşburnu marmeladı yapıyor

Kuşburnu ülkemizde neredeyse her yerde yetişiyor. Peki, reçelinden marmeladına kadar birçok çeşidi yapılan kuşburnu neye iyi gelir? Kuşburnunun faydaları ve kuşburnu marmeladı tarifi haberimizde.

IHA

Kuşburnunun faydalarını bilenler kuşburnu marmeladı yapmak için hazırlıklara başladı. Toplamasından marmelat yapımına kadar kullanımı bir hayli zahmet gerektiren kuşburnu meyvesi eski çağlardan bu yana şifa olarak tüketiliyor. İşte kuşburnunun faydaları ve kuşburnu marmeladı tarifi...

İHA'da yer alan habere göre Sivas’ta dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen kuşburnuya halk oldukça ilgi gösteriyor. Sivas Halk Eğitim Merkezi aşçı ve kursiyerleri kuşburnu marmeladı yaparak kışa hazırlık yaptı. Aşçı ve kursiyerler önce meyveyi yıkayarak kaynamaya bıraktı. Ardından süzgeçten geçirerek çekirdekleri ayıklayan kadınlar şeker ilave ederek tekrar kaynattılar. Aşçı ve kursiyer kadınlar marmeladın kıvamını almasıyla birlikte kavanozlara koyarak kış için raflara bıraktılar.

KUŞBURNU MARMELADI SİVASLILAR İÇİN DOĞAL ŞİFA

Sivas Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Sepil Erdin, Kuşburnu marmeladının kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğunu ve yöresel lezzetlerin devam etmesini sağlamaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Sivas halk eğitim merkezi olarak kuşburnu imalatı yapmaktayız daha doğrusu kuşburnu marmeladı üretimi yapmaktayız. Dağlarda kadınlarımız tarafından köyde yaşayan kadınlarımız tarafından toplanan kuşburnular halk eğitim merkezi mutfak atölyemize getirilmektedir. Burada en hijyenik şartlar altında kuşburnu marmeladı yapmaktayız. Özelikle kış aylarında Sivas’ın olmazsa olmazı kışın tüketilen tatlarından biri olan ve özellikle yöresel tatlarından biri olan kuşburnu marmeladını yapmaktayız. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci içerisinde vücut bağışıklığı için C vitamini ihtiyacı olmaktadır. Kuşburnu marmeladı bu C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadır.’’

KUŞBURNU MARMELADI NASIL YAPILIR?

Aşçı Sema Geçgel ise, 15 kavanozu 3 günde hazırladıklarını dile getirerek, kuşburnu marmeladı tarifi hakkında şunları söyledi:

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı yaşayanların imdadına yetişen kuşburnu C vitamini yönünden zengin olması sebebiyle bağışıklığı da güçlendiriyor. Solunum yolları hastalıklarında yoğun olarak kullanılan kuşburnu meyvesinin, aynı zamanda mide, böbrek ve bağırsak gibi organlara da faydalı olduğu düşünülüyor. Toplaması bir hayli zahmetli olan bitki çay olarak kullanılmasının yanı sıra marmelat ve reçel yapılarak da tüketiliyor.