Kuruyemiş yerken diş kırılırsa ne olur?

Diş hekimleri, özellikle ceviz, fındık ve fıstık gibi sert kuruyemişi sevenleri uyardı. Dolgulu dişler için kuruyemişlerin ciddi bir risk oluşturduğunu belirten diş hekimleri, diş kırılmasında yapılması gerekenleri anlattı.

IHA

Kuruyemişler çay saatinin vazgeçilmezi. Fakat bazen diş kırılmasına neden olabiliyor. Böyle durumlarda diş çekilmesine karşı uzmanlar uyarıyor.

DİŞ KIRILMASINA KARŞI ÖNLEMLER

Uzman Diş Hekimi Nur Çatalbaş, diş kırılmalarını önlemek için bazı temel önlemleri sıraladı:

"Diş sağlığını koruma: Öncelikle, sağlığını yitirmiş ve dayanıklılığını kaybetmiş dişlerin güçlendirilmesi gerekli. Bu yüzden düzenli diş hekimi kontrolüne önem verilmeli. Ayrıca, dişlerimizdeki mevcut sorunlar, diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi alışkanlıklarımız varsa, bu durumları diş hekimine bildirerek gerekli tedaviyi yaptırmalıyız."

"Beslenme alışkanlıkları: Kabuklu kuruyemişler ve zeytin çekirdeği gibi dişlerimize fazla sert gelen besinlerden kaçınılmalı. Bunların çiğnenmesi dişlerde hasara yol açabilir."

"Diş koruma yöntemleri: Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar diş kırılmalarına neden olabilir. Bu durumda, gece plakları kullanmak önemli bir koruma yöntemidir. Eğer bu plaklar yeterli gelmezse ileri düzey tedavi yöntemleri değerlendirilmeli."

"KIRIK ÇOK BÜYÜKSE DİŞİN ÇEKİLMESİ GEREKEBİLİR"

Diş kırılması durumunda derhal bir diş hekimine başvurmak gerektiğini dile getiren Uzman Diş Hekimi Nur Çatalbaş, müdahale sürecini ise şöyle anlattı anlattı:

"İlk muayene ve röntgen: Diş hekimi, kırık dişi ve çevresindeki canlı dokuları muayene eder. Gerekli görülürse röntgen çekilerek dişin iç yapısı değerlendirilir.

Tedavi yöntemleri: Kırığın büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri değişir. Dişin iç kısmındaki pulpa dokusu açığa çıkmamışsa sadece dolgu ile tedavi mümkün olabilir. Ancak diş canlı dokusuna kadar kırılmışsa, kanal tedavisi ve sonrasında dolgu veya kaplama uygulamaları gerekebilir. Bazı durumlarda, kırık çok büyükse dişin çekilmesi gerekebilir."