Kurutulmuş meyvelerde aflatoksin kansere yol açıyor

Kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlikeye karşı uyaran uzmanlar, aflatoksin mantarına dikkat çekti. Aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine yol açıyor. Peki, hangi kurutulmuş gıdalar tehlikeli?

DHA

Kurutulmuş meyve ve sebzeler sevilerek tüketiliyor. Fakat her şeyde olduğu gibi onlarda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Beslenme uzmanları kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyararak, bu mantarın pek çok hastalığa neden olduğunu söyledi. Beslenme uzmanı Gözde Güzelcan, "Uzun vadede aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet veriyor." dedi.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Beslenme Uzmanı Gözde Güzelcan, kurutulmuş gıdaların uzun süre kullanıldığında ciddi hastalıklara neden olduğunu söyledi.

KURUTULMUŞ MEYVE VE SEBZELER NASIL SAKLANMALI?

Aflatoksinin bir küf çeşidi olduğunu belirten Beslenme Uzmanı Gözde Güzelcan, şu bilgileri verdi:

"Kanserojen özellik taşıyan aflatoksin, hepatit, HIV gibi hastalıkların da oluşmasına neden oluyor. Bağışıklık sistemini de baskıladığı için vücut içerisine alınması gereken vitamin ve minerallerin de etkisini azatlığına dair çalışmalar bulunuyor. Dışarıdan satın alınan kuru gıdaların hangisinde bu mantarın olduğu anlaşılmıyor. Bu yüzden kuru olarak tüketilecek gıdaların mümkün olduğunca evde kurutulması daha sağlıklı olacaktır. Evde kurutulan meyve ve sebzelerde de bu mantarın oluşmamasını sağlamak için nemli ve kuytu köşelerde, fırın gibi ısı verecek olan eşyaların yakınında saklanmaması gerekiyor. Bu yerlerde kurutulup, saklandığı zaman aflatoksin olmayan ürünlerin de bulaş riskini artırmış oluyor. İncir, domates kurusu, pul biber, vişne, kiraz, elma kurusu gibi kurutulmuş yiyeceklerde aflatoksinin tutunma olasılığı çok daha yüksek." 

AMBALAJLI ÜRÜN TERCİH EDİN

Açıkta satılan kurutulmuş gıdalardan uzak durulması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Güzelcan, şöyle devam etti:

"Güvenilir firmaların ambalajlı ürünlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Özellikle pul biber, aflatoksin riski taşıyan kurutulmuş baharatların başında geliyor. Bu yüzden kişilerin dışarıda satılan açık ürünleri değil, paketli ürünleri alması gerekiyor. Uzun vadede aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet veriyor."