Kurutulmuş meyve tarifi! İşte evde hazırlanabilecek atıştırmalık

Meyveleri muhafaza edebilmek için kurutma yöntemi sıklıkla tercih edilebiliyor. Bu yöntem ile sağlıklı atıştırmalıklar da elde edilebiliyor. Ayrıca kurutulmuş meyveler uzun süre saklanabiliyor. İşte kurutulmuş meyve ile ilgili tarif…

Fırında kurutulmuş meyvelerin birçoğu besin değerini koruyabiliyor. Bunun yanı sıra lif ile vitamin açısından da verimli olabiliyor. Marketlerden satın alınan kurutulmuş meyvelerin genellikle yapay tatlandırıcı gibi koruyucular içerdiği biliniyor. Bu sebeple evde hazırlanan kurutulmuş meyveler hem daha sağlıklı olabilir hem de atıştırmalık için alternatif olabilir.

KURUTULMUŞ MEYVE TARİFİ

Kurutulmuş meyvenin kalitesi, taze meyvelerin kalitesi ile bağlantılıdır. Daha olumlu sonuçlar alabilmek için taze olan meyvelerin tercih edilmesi öneriliyor. Kurutulmuş meyve için genellikle muz, elma, şeftali, kayısı, erik ve çilek tercih edilebiliyor.

MALZEMELER

  • Bir adet fırın tepsisi.
  • Yağlı kağıt ya da parşömen kağıt.
  • Meyveleri dilimleyebilmek için keskin bir bıçak.
  • Soğutmak için düz bir tepsi ya da tabak.
  • HAZIRLANIŞI

  • Tercih edilen meyveler güzelce yıkanır, kabukları soyulur ve eşit şekilde dilimlenir.
  • Dilimler ne kadar ince olursa kuruması da o kadar çabuk olur (çekirdekleri ve ezik bölümleri çıkartılır).
  • Meyvelerin kararmasının engellenebilmesi için dilimler bir kase limon suyunda ortalama bir dakika bekletilir ve süzülür.
  • Kurutuşmuş meyveyi hazırlayabilmek için dilimlenen meyveler yağlı kağıda tek kat olacak şekilde dizilir. Akabinde fırın düşük sıcaklık ayarına getirilir. Genellikle 140 ila 170 derece ideal olarak bilinir. Meyvelerin neminin çıkabilmesi için fırın kapağı aralıklı bırakılır.
  • Meyveler her 30 dakikada bir kez karıştırılır. Bu işlem toplam 4 ila 8 saat arası sürer.
  • Eğer kurutulmuş meyve süresi uzun gelirse bir süre sonra meyveler güneşe bırakılarak veya petek üstünde de kurutulabilir.
  • MUHAFAZA EDİLMESİ

    Kurutulmuş meyveleri muhafaza edebilmek için hava geçirmez kapların kullanılması ve karanlık bir yerde saklanması önerilir. Meyveler sert fakat kırılgan olmamalı. Ayrıca küf oluşumuna sebep olabilecek nem olmamalı.