Kuru yemişler böyle asla bozulmuyor! Ne küf oluyor ne renk değişiyor

Kuru yemişler birçok öğünde tüketilebilir. Fakat bazılarının kokusundan, tadından, renginden ve küf kokusundan bozulduğu anlaşılır. Öte yandan, eğer kuruyemişten ağır bir bayat yağ kokusu geliyorsa, onu atmak en iyisidir. Peki, kuru yemiş nasıl saklanır? İşte kuru yemişlerin bozulmaması için yapılması gerekenler…

HATİCE GÖVENÇ

Hiçbir şey bozuk ya da küflenmiş bir tattan daha kötü olamaz. Kuru yemişlerin bozulmuş hali çekilmez olur. Kuru yemişlerin damakta bıraktığı acı tat, bozulmuş fındık ve cevizdeki ağır bayat yağ kokusu, renk değişimi bozulmaya işarettir.

Örneğin, ceviz sert olmalıdır. Eğer yumuşamış, lapa olmuş veya buruşmuşsa bu bozulmanın açık bir işaretidir. Süngerimsi veya gevşek bir yapıda ise tüketilmemelidir.

Herhangi bir küf izi veya şüpheli noktalar, fındıkların artık yenilebilir olmadığını gösterir.

KURU YEMİŞLER NASIL SAKLANMALI?

Kuru yemişleri taze tutmak için doğru saklama yöntemleri çok önemlidir çünkü bu ürünler yüksek oranda yağ içerdiği için kolayca bayatlayabilir ya da acıyabilir. İşte kuru yemişleri taze tutmak için en etkili saklama yöntemleri...

1. Hava Geçirmez Kaplarda Saklayın

Kuru yemişleri hava almayan kaplarda (cam kavanoz, vakumlu torba, kilitli poşet) saklamak oksidasyonu ve nemi engeller. Plastik yerine cam ya da metal kap tercih edilmesi daha iyidir.

2. Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Edin

Sıcaklık kuru yemişlerin bozulmasını hızlandırır. Serin, kuru ve karanlık bir dolap idealdir. Güneş ışığı, hem sıcaklığı artırır hem de yağların bozulmasına neden olur.

3. Buzdolabında veya Derin Dondurucuda Saklama

Buzdolabı: Kuru yemişleri birkaç ay boyunca taze tutar.

Derin dondurucu: Özellikle büyük miktarlarda alındıysa en ideal yöntemdir; 1 yıla kadar taze kalabilirler. Saklamadan önce hava almayacak şekilde paketlenmelidir.

4. Kabuklu Olarak Saklama (Mümkünse)

Kabuk, kuru yemişleri doğal şekilde korur. Kullanıma kadar kabuğunda kalması tazeliğini daha uzun süre korur.

5. Nemden ve Kokudan Koruma

Kuru yemişler nem kaparsa yumuşar ve bozulur. Ayrıca bu ürünler çevrelerindeki kokuları kolayca çeker, bu yüzden soğan, sarımsak gibi ürünlerden uzakta saklanmalıdır.

6. Tarih Etiketi Ekleyin

Ne zaman aldığınızı ve ne zamana kadar tüketilmesi gerektiğini yazmak israfı önler.

Yumurtanın beyazı mı sarısı mı faydalı? Biri beyne diğeri kaslara lazım