HATİCE GÖVENÇ
Hiçbir şey bozuk ya da küflenmiş bir tattan daha kötü olamaz. Kuru yemişlerin bozulmuş hali çekilmez olur. Kuru yemişlerin damakta bıraktığı acı tat, bozulmuş fındık ve cevizdeki ağır bayat yağ kokusu, renk değişimi bozulmaya işarettir.
Örneğin, ceviz sert olmalıdır. Eğer yumuşamış, lapa olmuş veya buruşmuşsa bu bozulmanın açık bir işaretidir. Süngerimsi veya gevşek bir yapıda ise tüketilmemelidir.
Herhangi bir küf izi veya şüpheli noktalar, fındıkların artık yenilebilir olmadığını gösterir.
KURU YEMİŞLER NASIL SAKLANMALI?
Kuru yemişleri taze tutmak için doğru saklama yöntemleri çok önemlidir çünkü bu ürünler yüksek oranda yağ içerdiği için kolayca bayatlayabilir ya da acıyabilir. İşte kuru yemişleri taze tutmak için en etkili saklama yöntemleri...
1. Hava Geçirmez Kaplarda Saklayın
Kuru yemişleri hava almayan kaplarda (cam kavanoz, vakumlu torba, kilitli poşet) saklamak oksidasyonu ve nemi engeller. Plastik yerine cam ya da metal kap tercih edilmesi daha iyidir.
2. Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Edin
Sıcaklık kuru yemişlerin bozulmasını hızlandırır. Serin, kuru ve karanlık bir dolap idealdir. Güneş ışığı, hem sıcaklığı artırır hem de yağların bozulmasına neden olur.
3. Buzdolabında veya Derin Dondurucuda Saklama
Buzdolabı: Kuru yemişleri birkaç ay boyunca taze tutar.
Derin dondurucu: Özellikle büyük miktarlarda alındıysa en ideal yöntemdir; 1 yıla kadar taze kalabilirler. Saklamadan önce hava almayacak şekilde paketlenmelidir.
4. Kabuklu Olarak Saklama (Mümkünse)
Kabuk, kuru yemişleri doğal şekilde korur. Kullanıma kadar kabuğunda kalması tazeliğini daha uzun süre korur.
5. Nemden ve Kokudan Koruma
Kuru yemişler nem kaparsa yumuşar ve bozulur. Ayrıca bu ürünler çevrelerindeki kokuları kolayca çeker, bu yüzden soğan, sarımsak gibi ürünlerden uzakta saklanmalıdır.
6. Tarih Etiketi Ekleyin
Ne zaman aldığınızı ve ne zamana kadar tüketilmesi gerektiğini yazmak israfı önler.