ELİF ÇARMAN
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tahin; kahvaltıdan tatlılara, mezelerden ekmek üstü atıştırmalıklara kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Peki tahini fazla tüketmek zararlı mı? Alerjik etkileri neler? İşte detaylar...
Tahin, susam tohumlarının ezilmesiyle elde edilen yoğun, kremamsı ve besin değeri yüksek bir besindir. Zengin E vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir ve sağlıklı yağlar içeren tahin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kolesterolü dengelemesi ve cilt sağlığına katkı sağlamasıyla bilinir.
Her şeyin fazlası zarar ve tahin de istisna değil. Kahvaltıların vazgeçilmezi tahin özellikle alerjiye yatkın bireyler için dikkatli tüketilmesi gereken bu besin, bağışıklık sisteminizi alarma geçirebilir. İşte tahini aşırı tükettiğinizde vücudunuzda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler:
Tahin çok besleyicidir ama aynı zamanda çok kalori içerir. 1 yemek kaşığı tahinde ortalama 90-100 arası kalori bulunur. Bu sebeple fazla tüketildiğinde, özellikle hareketsiz yaşamla birleşince kilo alımı kaçınılmaz olabilir.
Tahin sağlıklı yağlar barındırsa da, fazla yağ karaciğer ve sindirim sistemi üzerinde yük oluşturabilir. Uzun vadede trigliserit seviyelerinde artışa yol açabilir.
Tahin doğal olarak fitik asit içerir. Bu madde bazı minerallerin (özellikle demir ve çinko) emilimini azaltabilir. Yoğun ve yağlı yapısı bazı kişilerde hazımsızlık, şişkinlik, reflü veya mide ağrısına neden olabilir.
Tahin, susamdan yapılır. Susam ise dünya çapında en yaygın gıda alerjenlerinden biridir. Bu sebeple fazla miktarda tahin tüketmek özellikle alerjiye yatkın bireylerde bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine yol açabilir.
Olası Alerjik Belirtiler
Ciltte kaşıntı, döküntü, kurdeşen,
Boğazda şişlik, ağız içinde kaşıntı,
Nefes darlığı, hırıltı,
Mide bulantısı, karın ağrısı, ishal,
Uzmanlar, sağlıklı bireylerin günlük 1-2 yemek kaşığı tahin tüketmesinin güvenli ve faydalı olduğunu söylüyor. Ancak tahinde aşırıya kaçmak, fayda yerine zarar getirebilir. Sağlık için ölçülü tüketim şart!