Kurdeşenin sebebi kahvaltı olabilir! Kaşık kaşık yerken 2 kere düşünün

Sabah kahvaltılarının gözdesi, birçok kişinin ekmeğe sürüp afiyetle yediği bu besin aslında sandığınız kadar masum olmayabilir. Doğal, besleyici ve lezzetli olmasıyla öne çıkan bu geleneksel lezzet, aşırı tüketildiğinde vücudunuzda beklenmedik tepkilere yol açabilir. Kaşık kaşık yerken keyif aldığınız bu kahvaltılık bazı kişilerde ani cilt reaksiyonları, kızarıklık, alerjik belirtilerle ve hatta kurdeşen döktürebilir. Özellikle alerjiye yatkın bireyler için dikkatli tüketilmesi gereken bu besin, bağışıklık sisteminizi alarma geçirebilir. Peki bu kadar sevilen bir lezzet nasıl oluyor da zararlı hale geliyor? İşte kurdeşenin sebebi kahvaltılık…

ELİF ÇARMAN

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tahin; kahvaltıdan tatlılara, mezelerden ekmek üstü atıştırmalıklara kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Peki tahini fazla tüketmek zararlı mı? Alerjik etkileri neler? İşte detaylar...

KURDEŞENİN SEBEBİ KAHVALTI OLABİLİR

Tahin, susam tohumlarının ezilmesiyle elde edilen yoğun, kremamsı ve besin değeri yüksek bir besindir. Zengin E vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir ve sağlıklı yağlar içeren tahin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kolesterolü dengelemesi ve cilt sağlığına katkı sağlamasıyla bilinir.

TAHİNİN FAZLASI ZARAR

Her şeyin fazlası zarar ve tahin de istisna değil. Kahvaltıların vazgeçilmezi tahin özellikle alerjiye yatkın bireyler için dikkatli tüketilmesi gereken bu besin, bağışıklık sisteminizi alarma geçirebilir. İşte tahini aşırı tükettiğinizde vücudunuzda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler:

KONTROLSÜZ KİLO ALIMI

Tahin çok besleyicidir ama aynı zamanda çok kalori içerir. 1 yemek kaşığı tahinde ortalama 90-100 arası kalori bulunur. Bu sebeple fazla tüketildiğinde, özellikle hareketsiz yaşamla birleşince kilo alımı kaçınılmaz olabilir.

SİNDİRİME YÜK OLABİLİR

Tahin sağlıklı yağlar barındırsa da, fazla yağ karaciğer ve sindirim sistemi üzerinde yük oluşturabilir. Uzun vadede trigliserit seviyelerinde artışa yol açabilir.

HAZIMSIZLIK, ŞİŞKİNLİK, REFLÜ...

Tahin doğal olarak fitik asit içerir. Bu madde bazı minerallerin (özellikle demir ve çinko) emilimini azaltabilir. Yoğun ve yağlı yapısı bazı kişilerde hazımsızlık, şişkinlik, reflü veya mide ağrısına neden olabilir.

TAHİNİ KAŞIK KAŞIK YERKEN 2 KERE DÜŞÜNÜN

Tahin, susamdan yapılır. Susam ise dünya çapında en yaygın gıda alerjenlerinden biridir. Bu sebeple fazla miktarda tahin tüketmek özellikle alerjiye yatkın bireylerde bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine yol açabilir.

Olası Alerjik Belirtiler

Ciltte kaşıntı, döküntü, kurdeşen,

Boğazda şişlik, ağız içinde kaşıntı,

Nefes darlığı, hırıltı,

Mide bulantısı, karın ağrısı, ishal,

GÜNDE NE KADAR TAHİN TÜKETİLMELİ?

Uzmanlar, sağlıklı bireylerin günlük 1-2 yemek kaşığı tahin tüketmesinin güvenli ve faydalı olduğunu söylüyor. Ancak tahinde aşırıya kaçmak, fayda yerine zarar getirebilir. Sağlık için ölçülü tüketim şart!